Πουλάει ΣΕΚΑΠ και Donskoy Tabak έναντι 1,6 δις ο Ιβάν Σαββίδης

Πουλάει ΣΕΚΑΠ και Donskoy Tabak έναντι 1,6 δις ο Ιβάν Σαββίδης

Στην εξαγορά της Donskoy Tabak, μητρικής της ΣΕΚΑΠ, έναντι περίπου 1,6 δισ. δολαρίων προχωρά η Japan Tobacco.

Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι με την εξαγορά εδραιώνει την κυριαρχική της θέση στη Ρωσία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά καπνού στον κόσμο.

Η Donskoy Tabak είναι μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες της Ρωσίας με μερίδιο αγοράς περίπου 7%.

Σημειώνεται ότι η ΣΕΚΑΠ, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της, πέρασε το 2013 στην οικογένεια Donskoy Tabak και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία για την πώληση της Donskoy Tabak διήρκεσαν 14 μήνες. Η πώληση εντάσσεται στην πρόθεση του Σαββίδη, ιδιοκτήτη του ομίλου επιχειρήσεων Αgrocom (στον έλεγχο της οποίας βρίσκεται η Donskoy Tabak), να παραχωρήσει τη δραστηριότητα του ομίλου στην καπνοβιομηχανία και να επικεντρωθεί σε άλλους κλάδους όπου ήδη έχει αναπτύξει παρουσία, μεταξύ των οποίων, το real estate, τα logistics, τα ξενοδοχεία κλπ.

Στον όμιλο της Donskoy Tabak ανήκει και η ΣΕΚΑΠ, ο εγχώριος παραγωγός και διανομέας των καπνικών προϊόντων με έδρα την Ξάνθη που ιδρύθηκε το 1975.

Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ – Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος), μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak, ιδιοκτησίας του ομίλου Agrokom που ελέγχεται από την οικογένεια του Ιβάν Σαββίδη. Όπως τότε είχε ανακοινωθεί, το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΣΕΚΑΠ που διαθέτει μερίδιο στην εγχώρια αγορά της τάξης του 4% διαθέτει και εμπορεύεται τα σήματα GR International, BF, Cooper, ενώ πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018, μετά και τη ρυθμιστική εκκαθάριση. Σε μια λιτή ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη προς τους συνεργάτες του αναφέρεται ως αιτία της πρόθεσής του να μεταβιβάσει τα μερίδιά του στην ιαπωνική JT αφενός η συρρίκνωση των πωλήσεων της αγοράς λόγω της κρίσης και αφετέρου οι σημαντικές αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ).

“Αυτή η εξαγορά δείχνει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την κυριαρχία μας στη Ρωσία. Εδώ και κάποια χρόνια αυτή η αγορά αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας του ομίλου. Η συναλλαγή θα αυξήσει το μερίδιό μας στο περίπου 40% και θα συνεισφέρει άμεσα στην κερδοφορία του ομίλου, με συνέργειες που αναμένονται τα προσεχή έτη”, δήλωσε ο Mutsuo Iwai, Πρόεδρος των παγκόσμιων επιχειρήσεων καπνού της Japan Tobacco.

capital.gr