Πομπέο: Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας μέχρι το 2020

Πομπέο: Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Βόρειας Κορέας μέχρι το 2020

Οι ΗΠΑ ευελπιστούν να δουν το μεγαλύτερο μέρος του αφοπλισμού της Βόρειας Κορέας να επιτυγχάνεται μέχρι το τέλος του 2020, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Τα σχόλιά του έγιναν την επόμενη μέρα της ιστορικής συνάντησης των Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας κατέληξαν σε μια συμφωνία βάσει της οποίας θα εργαστούν προς τον καθολικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές άσκησαν κριτική στο κείμενο χαρακτηρίζοντάς το ασαφές και χωρίς πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πότε ή το πώς η Πιονγιάνγκ θα παραδώσει ή ή θα καταστρέψει το οπλοστάσιό της.

Ο Πομπέο μίλησε από τη Νότια Κορέα όπου βρέθηκε για να συζητήσει το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είπε ακόμη πως υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, πολλή δουλειά με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο πρόσθεσε, όπως έγραψε πριν λίγο το BBC, «πως το μεγαλύτερο τμήμα του αφοπλισμού… ελπίζουμε να έχει πραγματοποιηθεί σε δυόμισι χρόνια από τώρα». Ακόμη είπε πως έχει εμπιστοσύνη στο ότι η Πιονγιάγκ κατάλαβε πως απαιτείται μια εκτεταμένη επαλήθευση της καταστροφής του πυρηνικού της προγράμματος.

Οι δηλώσεις του Πομπέο έγιναν αφού προηγουμένως ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως η Βόρεια Κορέα δεν αποτελεί πλέον πυρηνική απειλή κι επέμεινε πως «πλέον ο καθένας μπορεί να αισθάνεται περισσότερο ασφαλής». Ωστόσο, πολλοί αμφισβητούν τη δήλωση του Τραμπ διότι σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι δυο ηγέτες η Βόρεια Κορέα διατηρεί τις πυρηνικές κεφαλές, τους πυραύλους και δεν έχει συμφωνήσει σε κάποια συγκεκριμένη διαδικασία για να τα καταστρέψει, έγραψε το βρετανικό πρακτορείο.