Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συναθροίσεων και αστυνομία παντού

Πολυτεχνείο: Απαγόρευση συναθροίσεων και αστυνομία παντού

Πάνω από 5.000 αστυνομικούς, ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, ελικόπτερα και drones επιστρατεύει η ΕΛΑΣ για να αποτρέψει τη διεξαγωγή συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων για τη σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτίρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις τόσο του πολιτικού και του νομικού κόσμου όσο και διεθνών οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία, με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ, με πρόσχημα την «προστασία της δημόσιας υγείας» λόγω πανδημίας, απαγορεύονται όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα, από την Κυριακή στις 06:00, έως και τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες

΄Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, «ειδικοί διαμεσολαβητές της ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια των προελέγχων θα συνομιλούν με τυχόν συγκεντρωμένα άτομα και θα προσπαθούν να τους πείσουν με ήπιο τρόπο να απομακρυνθούν από το σημείο συνάθροισης. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα. Σημειώνεται ακόμη, ότι αύριο θα παραβρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ».

Δείτε επίσης: Β. Θάνου: Η συνολική απαγόρευση της ελευθερίας συνάθροισης αντιβαίνει τους κανόνες δικαίου

Αξίζει να σημειωθεί πως απαντώντας σε σχετική ερώτηση χθες Δευτέρα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης προχώρησε σε… άδειασμα του κυβερνητικού αφηγήματος περί σχετικής εισήγησης. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων το μόνο που έχει τονίσει και μάλιστα «κατ’ επανάληψη» είναι η αποφυγή του συγχρωτισμού, υπογραμμίζοντας πως: «Τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας».

Υπενθυμίζεται ότι χθες η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαίρη Σάρπ απέρριψε το αίτημα του «ΜέΡΑ25» και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, που ζητούσαν να «παγώσει» η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Υποστήριζαν επίσης ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλέστηκαν και ευρωπαϊκή νομολογία.