Πολλές βουτιές ίσον βουλωμένα αυτιά!

Πολλές βουτιές ίσον βουλωμένα αυτιά!

Βουτιές και νερό, ταξίδια και αεροπλάνα. Ωραία όλα αυτά… τι γίνεται όταν βουλώνουν και πονάνε τα αυτιά;

Σλυμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς  πάρα πολλοί άνθρωποι επειδή έχουν λιπαρό δέρμα παράγουν πολύ κερί και το αυτί τους γεμίζει ασφυκτικά. Aυτό το κερί πρέπει να καθαριστεί από τον ωτορινολαρυγγολόγο και η πιο ιδανική περίοδος είναι το Μάιο πριν ξεκινήσουμε τα μπάνια στη θάλασσα, γιατί όταν ξεκινήσουμε βουτιές και τα παιχνίδια με το νερό τότε, αυτό το κερί παθαίνει ό,τι και η σταφίδα στο νερό, φουσκώνει πιέζει και ενοχλεί. Έτσι, αρχίζει η φαγούρα, ο πόνος, το βουητό και για κάποιους μια ήπια ζαλάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βουλώνουν τα αυτιά. Τι κάνει κανείς όταν απελπίζεται; Αρχίζει και πειράζει το αυτί του με το δάχτυλο με τις μπατονέτες και με διάφορα άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Έτσι λοιπόν εμφανίζονται οι εξωτερικές ωτίτιδες οι οποίες ζουν και βασιλεύουν το καλοκαίρι λόγω της αυξημένης υγρασίας, από συχνή επαφή με το νερό, περισσότερα λουσίματα, περισσότερο ιδρώτα, χρήση πισίνας κ.λπ. Το αποτέλεσμα είναι να βουλώνει το αυτί και πάνω στην απελπισία του ο ασθενής, κάνει τελικά τις χειρότερες δυνατές κινήσεις για να ξεβουλώσει τα αυτιά του.

Γιατί πονάνε τα αυτιά μας όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί πολύ συχνά τους ταξιδιώτες με αεροπλάνο είναι ότι τα αυτιά τους πονάνε αρκετά ή βουλώνουν κατά τη διάρκεια της πτήσης ή κυρίως κατά την προσγείωση.

Αυτό είναι πάρα πολύ συχνό σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα όπως είναι η αλλεργική ρινίτιδα, ένα στραβό διάφραγμα στη μύτη, ιγμορίτιδες, πολύποδες, προβλήματα με την κροταφογναθική άρθρωση κ.λπ..

Μέτρα προφύλαξης πριν το ταξίδι:

Λίγες ημέρες πριν το ταξίδι μας καλό θα είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας και να λάβουμε τα απαραίτητα αντιισταμινικά και τοπικά ρινικά σπρέι και οπωσδήποτε 1ώρα πριν από την πτήση να βάζουμε αγγειοσυσπαστικά σπρέι στη μύτη ή τις αντίστοιχες σταγόνες όταν πρόκειται για παιδιά. Αυτό βοηθάει την ευσταχιανή σάλπιγγα να έχει καλύτερη λειτουργία στη διάρκεια του ταξιδιού.

Επίσης, βοηθητική είναι η τσίχλα, γι’ αυτό μασάμε περιστασιακά στη διάρκεια ταξιδίου ή να πίνουμε ροφήματα μικρές γουλιές σταδιακά μέσα στο αεροπλάνο.

Αν τώρα παρά την εφαρμογή αυτών των μέτρων 1 ώρα πριν προσγειωθεί το αεροπλάνο ή μισή ώρα πριν, αισθανόμαστε πάλι ενοχλήσεις μπορούμε να επαναλάβουμε τους ψεκασμούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι αν έχουμε κάποιο κρυολόγημα που αφορά το ανώτερο αναπνευστικό, πρέπει να επισκεφθούμε έγκαιρα το γιατρό έτσι ώστε να λάβουμε έγκριση για το αν μπορούμε να ταξιδέψουμε. Ο λόγος είναι, ότι σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται το ταξίδι με αεροπλάνο για να αποφθεχθούν επιπλοκές όπως μια διάτρηση στο τύμπανο ή μια ιγμορίτιδα. Όσον αφορά τα μικρά παιδιά, όταν αυτά έχουν ιστορικό με συχνά επεισόδια οξείας μέσης ωτίτιδας ή παρουσία υγρού στο αυτί, καλό είναι να ζητήσουμε οδηγίες από το γιατρό και να εφαρμόσουμε όποια μέτρα προφύλαξης μας δώσει πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη επικοινωνία με το γιατρό που μας παρακολουθεί θα μας βγάλει από πολλούς μπελάδες και θα εξασφαλίσει ένα απολαυστικό ταξίδι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως έγραψε και το naftemporiki.gr.