Πολλά υποσχόμενο πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού HIV

Πολλά υποσχόμενο πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού HIV

Ένα πειραματικό εμβόλιο για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS αποδεικνύεται ασφαλές και προάγει μια ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση σε υγιείς ενήλικες και μαϊμούδες, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Επίσης φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει τα δύο τρίτα των πειραματόζωων από έναν άλλον ιό, με όμοια χαρακτηριστικά με αυτά του HIV.

Σήμερα, 37 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ζουν με HIV/AIDS και 1,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα καταγράφονται καθημερινά.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess στη Βοστόνη, σε συνεργασία με ειδικούς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, θεωρούν τα αποτελέσματα εξαιρετικά ενθαρρυντικά, αφού εκτός από το πειραματικό σκέλος το εμβόλιο δοκιμάστηκε και σε σχεδόν 400 υγιή άτομα και τώρα ο επόμενος στόχος τους είναι να σχεδιάσουν μια ευρύτερη κλινική δοκιμή με τη συμμετοχή 2.600 γυναικών από τη Νότια Αφρική που βρίσκονται σε κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό HIV.

Τοπειραματικό εμβόλιο είναι ένα από τα πέντε που έχει καταφέρει να φτάσει σε στάδιο δοκιμών ως προς την αποτελεσματικότητά του στους ανθρώπους. Κι ενώ άλλα ανάλογα εμβόλια έχουν παρουσιάσει περιορισμένη επιτυχία σε συγκεκριμένες χώρες του κόσμου που μαστίζονται από την επιδημία του AIDS, το συγκεκριμένο καταφέρνει να συνδυάσει διαφορετικά στελέχη του ιού HIV και έχει ως στόχο να προκαλέσει ανοσοποιητικές αντιδράσεις κατά όλων αυτών των διαφορετικών στελεχών.

«Η πρόκληση στη διαδικασία της ανάπτυξης ενός εμβολίου για τον ιό HIV είναι πρωτοφανής και η ικανότητα να προκληθούν συγκεκριμένες ως προς τον HIV ανοσοποιητικές αντιδράσεις δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι το εμβόλιο θα προστατεύει τον άνθρωπο από τη λοίμωξη», εξηγεί ο Δρ Νταν Μπαρους καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Δρ Γεώργιος Παυλάκης από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ μαζί με την Δρ Μπάρμπαρα Φελντερ σχολιάζουν σε συνοδευτικό άρθρο ότι «παρά τις πρωτοφανείς προόδους που έχουν γίνει στη θεραπεία του HIV και την προφύλαξη από τον ιό, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη συνεχίζει να αυξάνει παγκοσμίως. Η διαθεσιμότητα ενός έστω και μέτριας αποτελεσματικότητας εμβολίου για τον HIV συνδυαστικά με τις υπάρχουσες προληπτικές και θεραπευτικές στρατηγικές αναμένεται να συντελέσει σημαντικά στην εξέλιξη του ιού. Άρα είναι σημαντικό να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολιαστικών στρατηγικών».

in.gr