Πολεμικό ξημέρωμα στη Μ.Ανατολή! Ιρανικές ρουκέτες στο Ισραήλ που απάντησε με επίθεση σε συριακά εδάφη!

Πολεμικό ξημέρωμα στη Μ.Ανατολή! Ιρανικές ρουκέτες στο Ισραήλ που απάντησε με επίθεση σε συριακά εδάφη!

Σπίθα… στο “φυτίλι” της Μέσης Ανατολής αποδεικνύεται προς το παρόν η απόφαση Τραμπ, για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν. Η νύχτα πέρασε με “βροχή” ιρανικών ρουκετών στα Υψίπεδα του Γκολάν και ισραηλινά αντίποινα με επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους επί συριακού εδάφους!

Ήταν η πρώτη απευθείας επίθεση από το Ιράν κατά ισραηλινών δυνάμεων κι όχι μέσω της Χεζμπολά σε μια επικίνδυνη κλιμάκωσης της σύγκρουσης των δύο ορκισμένων εχθρών. Από τις 20 ρουκέτες που εξαπέλυσαν οι ιρανικές δυνάμεις κάποιες αναχαιτίστηκαν, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, θύματα δεν υπήρξαν ενώ οι υλικές ζημιές στις ισραηλινές θέσεις στο κατεχόμενο τμήμα του Γκολάν ήταν «περιορισμένες».

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της μονάδας εξωτερικών επιχειρήσεων των Φρουρών της Επανάστασης, ότι διέταξε την επίθεση λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Η επιχείρηση αυτή έγινε «υπό τις διαταγές και τη διοίκηση του Κασέμ Σολεϊμανί και δεν πέτυχε τον στόχο της», είπε ο ταξίαρχος Κόρνικους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε δημοσιογράφους.

Τα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν ήταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού από την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα Του Ιράν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν σφοδρή αντεπίθεση κατά ιρανικών στόχων στη Συρία προειδοποιώντας το καθεστώς Άσαντ να μην παρέμβει υπέρ των Ιρανών συμμάχων του, κι ενώ προηγουμένως είχαν ενημερώσει, όπως είπαν, τη Ρωσία.

Η Δαμασκός συγκλονίστηκε από τις εκρήξεις καθώς τα ισραηλινά μαχητικά έπλητταν διάφορους στόχους από ραντάρ μέχρι αποθήκες πυρομαχικών, αλλά και πέντε συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας, που άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ήταν η πιο μεγάλη επίθεση από το 1973, ανέφερε αξιωματούχος του στρατού στην εφημερίδα Haaretz.

Το Τελ Αβίβ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να εγκαταστήσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία, όπου το Ιράν μεταφέρει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως λένε οι Ισραηλινοί.

Η απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ενέτεινε τους φόβους μιας περιφερειακής σύρραξης. Λίγο πριν τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου ο ισραηλινός στρατός είπε ότι παρατήρησε «ασυνήθιστη δραστηριότητα ιρανικών δυνάμεων στη Συρία» και διέταξε να ανοίξουν τα καταφύγια στο Γκολάν, ενώ ανέπτυξε συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων και κάλεσε εφεδρικές δυνάμεις στα όπλα.