Ποιες κορωνο-οφειλές παρατείνονται ως 31/12/2021 – Ρυθμίσεις, δόσεις και επιτόκιο

Ποιες κορωνο-οφειλές παρατείνονται ως 31/12/2021 – Ρυθμίσεις, δόσεις και επιτόκιο

Η συνέχιση της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης επιτείνει και τα προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πιέζεται σοβαρά να λάβει μέτρα ελάφρυνσης της οικονομικής δυσχέρειας χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξήγγειλε νέα δέσμη μέτρων που αφορούν στην χρονική παράταση αποπληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων καθώς και δόσεων ρυθμισμένων οφειλών.

Ειδικότερα ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, βρίσκεται στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μέτρα που περιορίζουν, όσο γίνεται περισσότερο, τον αντίκτυπο της πρωτοφανούς αυτής, παγκόσμιας, δοκιμασίας. Μέτρα τα οποία επεκτείνονται και εμπλουτίζονται με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας και οικονομικής αποτελεσματικότητας, με σύνεση και διορατικότητα, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και με γνώμονα την επίτευξη της ταχύτερης και ισχυρότερης δυνατής ανάκαμψης. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι νέες παρεμβάσεις που ανακοινώνουμε….»

Νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών

Οι νέες παρεμβάσεις κατά το υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλών

Ειδικότερα:

– Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

– Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

– Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

– Για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Από τι ς δηλώσεις Σταϊκούρα προκύπτει ότι στην κυβέρνηση συζητούν να προβούν και σε νέες παρεμβάσεις εφόσον η δύσκολη κατάσταση στην οικονομία συνεχιστεί, αλλά και με βάση τα όσα ακόμα της επιτρέπουν τα δημοσιονομικά του κράτους.