Ποια ονόματα παίζουν για το Νόμπελ Ειρήνης;

Ποια ονόματα παίζουν για το Νόμπελ Ειρήνης;

Την Παρασκευή το μεσημέρι θα ανακοινωθεί το όνομα αυτού ή αυτών που θα βραβευθούν φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί. Στα ονόματά τους ακούγεται κι αυτό του Έλληνα πρωθυπουργού και του ομόλογού του της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Ωστόσο, η προηγούμενη περίπτωση δημοψηφίσματος – εκείνη της Κολομβίας- δεν απέδωσε όσα υποσχόταν να πετύχει, γεγονός που δεν αποκλείεται να κάνει διστακτική την Επιτροπή.

Ακούγεται ακόμη και το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ του Αμερικανού προέδρου για τις πρωτοβουλίες που έλαβε σχετικά με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Γενικώς, ωστόσο, κρίνεται ως… ακατάλληλος. Εξάλλου, σε άλλες περιπτώσεις όταν δόθηκε σε προέδρους το βραβείο – όπως στον Μπαράκ Ομπάμα- οι θετικές κριτικές ήταν σαφώς λιγότερες από τις αρνητικές.

Η προσέγγιση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας; Αναμφίβολα πρόωρη. Η προσέγγιση της Αιθιοπίας με την Ερυθραία; Μάλλον υπερβολικά πρόσφατη. Καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναγγελίας του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, είναι πιο εύκολο να διαγραφούν ονόματα παρά να γίνουν προβλέψεις.

Φέτος, περί τα 331 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί. Και η λίστα που είναι μυστική δίνει την ευκαιρία για πλήθος προγνωστικών.
Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζάε-ιν  (φωτογραφία) και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες.
«Από τη μία πλευρά, οι κορεατικές εξελίξεις είναι, μάλλον, το πιο θεαματικό γεγονός της χρονιάς στον τομέα αυτόν. Αλλά, από την άλλη αναρωτιέμαι μήπως είναι πρόωρο να δοθεί το βραβείο γι΄αυτό», σχολιάζει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Νταν Σμιθ.
Άλλωστε, το παθητικό του Κιμ Γιονγκ-ουν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνηγορεί υπέρ των πιθανοτήτων αυτών.
Το Νόμπελ Ειρήνης μόνο στον Μουν Τζάε-ιν;  Έκανε καλή δουλειά για την προώθηση της ειρήνης στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ, σχολιάζει ο Σουηδός καθηγητής Πέτερ Βάλενστιν, ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής, δείχνοντας ενδεχομένως εκείνον που έχει περισσότερες πιθανότητες.

 

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ