Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 6 αντί 3 μηνιαίες δόσεις

Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 6 αντί 3 μηνιαίες δόσεις

Σε «κυνήγι» είσπραξης φόρων θα πρέπει να επιδοθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018, με το σύνολο να φτάνει στα 48,1 δισ. ευρώ. Υψηλούς στόχους για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών με όπλα τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς βάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ φέρενει και ρυθμίσεις για πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 6 από 3 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με τους ποσοτικούς στόχους είσπραξης που έθεσε στην ΑΑΔΕ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνολικά από άμεσους φόρους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πρέπει να εισπράξει το τρέχον έτος 20,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,3 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και τα 3,3 δισ. ευρώ από τους φόρους στην περιουσία. Από τους έμμεσους φόρους η Εφορία καλείται να εισπράξει 27,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και τα 9,7 δισ. ευρώ από τους φόρους κατανάλωσης.

Για τον φόρο εισοδήματος στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι να φέρει με νομοθετική ρύθμιση την πληρωμή σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, όπως ισχύει τα τελευταία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο (αντί για διμηνιαίες τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο).

Για τον ΕΝΦΙΑ όμως δεν θα αλλάξει κάτι, καθώς θα παραμείνει η πληρωμή σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την 1η να λήγει τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο.

Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, θα προχωρήσει σε νέες διασταυρώσεις όπου οι παραβάτες είναι αντιμέτωποι με αφαίρεση πινακίδων, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, χρηματικό πρόστιμο αλλά και ποινικές κυρώσεις. Το ύψος του χρηματικού προστίμου έχει καθοριστεί σε 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ.εκ., 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ.εκ. και άνω, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ.εκ. και άνω.

«Γερό χαρτί» στην αύξηση των εσόδων θα αποτελέσει και εφέτος ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος με τα μεγαλύτερα ποσοστά εισπραξιμότητας.

Να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι τον πρώτο μήνα του 2018 ο προϋπολογισμός του κράτους εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 1,88 δισ. ευρώ λόγω της σημαντικής αύξησης των εσόδων, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτή η καλή εικόνα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.