Πληθαίνουν οι γλώσσες που ομιλούν …λανθάνουσα για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Πληθαίνουν οι γλώσσες που ομιλούν …λανθάνουσα για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια

Του Κώστα Μπούρη

 

Όταν ο Γιοχάνες Χαανς, ο επίτροπος υπεύθυνος για τη διεύρυνση της Ε.Ε. έκανε λόγο για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια δηλώνοντας ότι «Αν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας, θα πρέπει να γίνει και αναδιάρθρωση των συνόρων», έγινε ένας χαμός με το γραφείο του άμεσα και τον ίδιο αργότερα να διευκρινίζει ότι «ήταν μια παρεξήγηση».

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τις δηλώσεις Χαανς –μόλις μερικές μέρες- και μόλις προχθές βγήκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κόσοβο και ξεσήκωσε τα Βαλκάνια με μια δήλωση περί αλλαγής συνόρων όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.

Αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια δια στομάτων επισήμων προσώπων που εκ των υστέρων δηλώνουν …λάθος! Αλήθεια πόσο αφελής ή χαζοί μπορεί να είναι άνθρωποι αυτοί που στελεχώνουν τόσο νευραλγικές θέσεις ώστε να κάνουν «λάθος» για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που για κάποιους μπορεί να αποτελεί και αιτία πολέμου;

Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ούτε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ούτε ο Αμερικανός πρέσβης είναι αφελής ή χαζοί. Απλά φαίνεται ότι «ψαρεύουν» τις αντιδράσεις για τις επικείμενες αλλαγές συνόρων στη Βαλκανική χερσόνησο!

Είναι δυνατόν όμως να γίνουν αλλαγές συνόρων στη Βαλκανική, περιλαμβανομένης και της χώρας μας;

Σύμφωνα με τη λογική και τις ευρωπαϊκές συνθήκες η αλλαγή συνόρων για τη χώρα μας είναι αδύνατη, εκτός από την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, που είναι στον αέρα και δεν θεωρείται απολύτως ως σύνορο.

Ο λόγος είναι απλός: Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. επομένως μια τέτοια κατάσταση θα ταρακουνούσε άσχημα το ευρώ στα διεθνή χρηματιστήρια κάτι που δεν το θέλει κανένας και πρώτιστα οι Γερμανοί. Άλλωστε η Ε.Ε. έχει επενδύσει πολλά, μα πάρα πολλά δισ. στη χώρα μας!

Όμως πόσο πιθανόν είναι να συμβεί κάποια αλλαγή συνόρων;

Αν εξετάσουμε τις ισορροπίες στα ταραγμένα Βαλκάνια, η Αλβανία θέλει το Τέτοβο των Σκοπίων. Η Βουλγαρία το Κουμάνοβο των Σκοπίων και η Σερβία το Κόσοβο και το υπόλοιπο τμήμα των Σκοπίων για να αποκτήσει την άμεση πρόσβαση στη θάλασσα μέσω του λιμένος της Θεσσαλονίκης, χωρίς τους ενδιάμεσους Σκοπιανούς!

Το Κόσοβο όμως είναι «ταγμένο» και αδιαπραγμάτευτο για την Ε.Ε. ενώ  έχει και την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ. Σίγουρα ουδείς ευρωπαίος εν μέσω της ομοσπονδιοποίησης θα θέλει να χαλαστούν ακόμα περισσότεροι οι σχέσεις με τους Αμερικάνους.

Όσο για την Αλβανία που έχει βλέψεις στο Τέτοβο, με αλβανικής καταγωγής πληθυσμό, αυτές διακόπηκαν άμεσα και μάλλον άγαρμπα από τις Βρυξέλες με τη κυβέρνηση των Τιράνων να κάνει πίσω εν΄ όψη της ένταξης της χώρας στην ένωση!

Η Βουλγαρία από την άλλη θέλει εδώ και πολλές δεκαετίες τα τμήματα των Σκοπίων που θεωρεί ότι της ανήκουν. Δρα πάντα υπόγεια και αθόρυβα διεκδικώντας το Κουμάνοβο και τη Στρούμνιτσα που έχουν καθαρά βουλγάρικους πληθυσμούς. Η Βουλγαρία όμως δεν είναι στο ευρώ και φυσικά δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. επομένως μια αλλαγή συνόρων δεν θα προκαλέσει τριγμούς στο κοινό νόμισμα.

 

 

Ο μεγάλος «παίκτης» στο παιχνίδι της αλλαγής των συνόρων φαίνεται ότι είναι η Σερβία που έχει ήδη διαπραγματευτεί σκληρά με την Ε.Ε. και σίγουρα κέρδισε κάποια οφέλη που θα ενδυναμώσουν την ένταξη της. Η Σερβία όμως θέλει απεγνωσμένα το Κόσοβο κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι εφικτό. Ο λόγος είναι απλός, αφού εκτός της υποστήριξης των ΗΠΑ, οι Σέρβοι πριν τον πόλεμο ήταν σε ποσοστό 10% του πληθυσμού! Πιθανόν αυτή η διεκδίκηση να έχει ανταλλαγεί με την πρόσβαση της χώρας στην Ελλάδα, κάτι που προϋποθέτει την διάλυση του κράτους των Σκοπίων. Άλλωστε σε εκείνη τη λωρίδα της χώρας, που ενώνει τη Σερβία με την Ελλάδα, κατοικούν οι περισσότεροι Σέρβοι των Σκοπίων.

Αν πράγματι οι λανθάνουσες δηλώσεις του επιτρόπου και του πρεσβευτή έχουν βάση, τότε το πιο πιθανό είναι ο διαμελισμός των Σκοπίων, αυτού του κρατιδιού που χτίστηκε από τον Κίρο Γκλιγκόροφ, πάνω στο ψέμα της «Μακεδονίας», μόνο και μόνο για να γλιτώσει την πατρίδα του από την καταστροφή και τον πόλεμο στην τότε Γιουγκοσλαβία.

Οι πρόσφατες εξελίξεις ίσως να επιβεβαιώνουν το σενάριο της διάλυσης των Σκοπίων. Ήδη Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και Κόσοβο, σιωπούν αναμένοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, που βράζει για το θέμα της κατάπτυστης για μας, συμφωνίας των Πρεσπών.

Όμως υπάρχει και μια ακόμα ένδειξη, αυτή της εξαγοράς του λιμανιού της Θεσσαλονίκης από τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό κολοσσό Terminal Link SAS, που έγινε μόλις πριν μερικούς μήνες και όχι νωρίτερα, αν και το ενδιαφέρον υπήρχε!

Άραγε οι γλώσσες του Ευρωπαίου Επιτρόπου και του Αμερικάνου Πρέσβη ήταν λανθάνουσες;