Πληγή για τον τουρισμό οι παράνομες ναυλώσεις – Μία περίπτωση στη Χαλκιδική

Πληγή για τον τουρισμό οι παράνομες ναυλώσεις – Μία περίπτωση στη Χαλκιδική

Οι παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής πλήττουν τον τουρισμό, αφού χτυπούν ευθέως τις νόμιμες εταιρίες ναυλώσεων σκαφών, είτε ιστιοφόρων, είτε μηχανοκίνητων.

Ταυτόχρονα πλήττουν και τους επαγγελματίες κυβερνήτες που περιμένουν τη θερινή περίοδο να δουλέψουν. Μάλιστα στη περίπτωση των κυβερνητών υπάρχει και άλλο θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλιση τους, αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργάζονται ανασφάλιστοι.

Το Λιμενικό διενήργησε ελέγχους σε όλη τη χώρα και μόνο το πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου,  διαπίστωσε συνολικά 11 παράνομα ναυλοσύμφωνα, εκ των οποίων η μια στη Χαλκιδική, στα Μουδανιά.

Τι συμβαίνει όμως και είναι δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων ναυλοσύμφωνων;

Για να εντοπιστεί ένα παράνομα ναυλωμένο σκάφος θα πρέπει να εντοπιστούν οι πελάτες του, οι τελευταίοι όμως, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη δηλώνουν ότι είναι φίλοι του. Ακόμα και στη περίπτωση που υπάρχει επαγγελματίας καπετάνιος προβάλετε η ίδια δικαιολογία.

Στην Ελλάδα μπορούν να δραστηριοποιηθούν νόμιμα σκάφη με σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος) αλλά και σκάφη τρίτης σημαίας, τα οποία όμως θα πρέπει να είναι πάνω από 36 μέτρα, να μεταφέρουν τουλάχιστον 12 επιβάτες και να μην είναι ξύλινα. Ωστόσο όλα θα πρέπει να έχουν ελληνική άδεια επαγγελματικού σκάφους και νόμιμα ναυλοσύμφωνα, με ΦΠΑ.

Οι παράνομες ναυλώσεις γίνονται σε συνεννόηση με τους ναυλομεσίτες μέσω διαφόρων ιστοσελίδων. Το αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, ενώ για ένα νόμιμο επαγγελματικό σκάφος αναψυχής οι τιμές κυμαίνονται (ανάλογα με την κατηγορία, ιστιοπλοϊκά, motor yachts, super yachts) από 7.000 ευρώ εβδομαδιαίως έως 300.000 για τα super yachts, οι αντίστοιχες τιμές στα παράνομα ναυλωμένα σκάφη πέφτουν έως και 40%, λόγω μη απόδοσης εισφορών και φόρων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η ανεργία των Ελλήνων ναυτικών.

Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί το φαινόμενο το ΥΕΝ θέσπισε την απαγόρευση επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών σε ελληνικά λιμάνια σε επαγγελματικά σκάφη αναψυχής με ξένη σημαία, με απώτερο στόχο να καταπολεμήσει τις παράνομες ναυλώσεις. Ωστόσο επαγγελματίες πιστεύουν ότι η θεσπισθείσα απαγόρευσης επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών σε ελληνικά λιμάνια δεν θα βοηθήσει στον περιορισμό των παράνομων ναυλώσεων, αλλά θα οδηγήσει στην μείωση της τουριστικής κίνησης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχει υποχρέωση ΦΠΑ επί των ναύλων από όλα τα επαγγελματικά σκάφη που πραγματοποιούν πλόες στα ελληνικά ύδατα.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδεικτικά Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, κλπ.) εισπράττεται και αποδίδεται ΦΠΑ επί των ναύλων από όλα τα σκάφη – ανεξαρτήτως την σημαία τους – που εκτελούν ναύλους στα χωρικά τους ύδατα. Στην Ελλάδα, όμως, δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο είσπραξης του ΦΠΑ αυτού. Έτσι, οι πλοιοκτήτες που επιθυμούν την πληρωμή του καταβληθέντος από τους ναυλωτές ΦΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να τον αποδώσουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Οι δημόσιες υπηρεσίες αντί να δώσουν το βάρος στην είσπραξη ΦΠΑ επί των ναύλων, νομοθετούν την απαγόρευση επιβιβάσεως και αποβιβάσεως επιβατών στα ελληνικά λιμάνια από επαγγελματικά σκάφη αναψυχής υπό ξένη σημαία και νομοτελειακά τον αποκλεισμό προσέλευσης των επαγγελματικών σκαφών αυτών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Λιμενικό έχουν διαπιστωθεί οι εξής παραβάσεις:

04/07/2018 – Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για διαφήμιση παράνομης ναύλωσης σε ιδιωτικό πλοίο αναψυχής στις Σπέτσες

05/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση επαγγελματικού σκάφους στη Μύκονο

06/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση Ι/Φ σκάφους στην Ιθάκη

07/07/2018 – Παράνομη ναύλωση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στη Σαγιάδα

08/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση σκάφους αναψυχής στην Κω

09/07/2018 – Επιβολή κυρώσεων σε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής στα Νέα Μουδανιά

13/07/2018 – Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για διαφήμιση παράνομης ναύλωσης σε ιδιωτικό σκάφος αναψυχής στο Λεωνίδιο

13/07/2018 – Κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν στελέχη του Λιμενικού Φυλακίου Όρμου Παναγιάς διαπιστώθηκε ότι τελούσε υπό καθεστώς παράνομης ναύλωσης

14/07/2018 – Απαγόρευση απόπλου για παράνομη ναύλωση και διαφήμιση ιδιωτικού πλοίου αναψυχής στην Κέρκυρα

14/07/2018 – Παράνομη ναύλωση επαγγελματικού σκάφους αναψυχής στη Νίσυρο