Πιάσε το Μάη στο βουνό!

Πιάσε το Μάη στο βουνό!

Την πρωτομαγιά οι περισσότεροι τρέχουν στα χωράφια ή σε καμία ταβέρνα από νωρίς και έτσι τηρούν το έθιμο και …πιάνουν το Μάη. Ωστόσο εσύ και η παρέα σου μπορείτε να πρωτοτυπήσετε αυτή τη Πρωτομαγιά και να τη συνδυάσετε με μια active πεζοπορία, αλλά και καλό φαγητό!

Αρχικά επιλέξτε ένα βουνό που είναι κοντά στη πόλη σου, αφού δεν υπάρχει λόγος να …ξενιτευτείς για μια μέρα. Για παράδειγμα αν είσαι στη Θεσσαλονίκη ο Χορτιάτης ή ακόμα και το Σέιχ Σου προσφέρονται για μια τέτοια δράση. Αν θέλεις να πας μακρύτερα, από τη μια είναι ο Όλυμπος και από την άλλη ο Χολώνοντας. Αν ζεις στο Λεκανοπέδιο, τότε η Πάρνηθα είναι μια καλή επιλογή!

Αρχικά ετοιμάστε τα απαραίτητα για την εξόρμηση:

– Ενα καλό ζευγάρι παπούτσια trekking ή αν δεν έχετε κάποια καλά αθλητικά που δεν θα σας δυσκολέψουν. Προτιμότερο είναι να διαλέξετε ένα ζευγάρι μποτάκια που πιάνουν τους αστραγάλους. Πάντως μην επιχειρήσετε πεζοπορία με σταράκια!!!

– Βάλτε στον σάκο ένα μπουφάν ή αντιανεμικό αδιάβροχο, γάντια, εσώρουχο

– Καλό θα είναι να πάρετε μαζί σας μια δεύτερη φανέλα και ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες.

– Γυαλιά ηλίου και καπέλο, απαραίτητα.

– Απαραίτητο είναι επίσης ένα κουτί πρώτων βοηθειών με επιδέσμους, γάζες, ασπιρίνες, καταπραϋντικά για τον πόνο και αλοιφή για τυχόν τσιμπήματα από έντομα.

– Μια πυξίδα είναι απαραίτητη!

– Στο σακίδιό σας πρέπει να υπάρχει νερό ή ισοτονικό διάλυμα για τη συμπλήρωση υγρών καθώς και τροφές ελαφριές, αλλά πλούσιες σε θερμίδες, όπως ξηροί καρποί, σταφίδες, σοκολάτες κ.ά.

– Το σακίδιό σας πρέπει να είναι αδιάβροχο, ανατομικό, να πιάνει καλά στην πλάτη και να μη δυσκολεύει τις κινήσεις σας.

Ξεκινήστε πρωί ώστε να έχετε χρονική άνεση. Αφού φτάσετε στον προορισμό σας αφήστε το αυτοκίνητο και αρχίστε την πεζοπορία. Απλά φροντίστε να μην βαδίσετε σε άγνωστες περιοχές. Προτιμήστε τα γνωστά μονοπάτια, εκεί όπου δεν υπάρχει κίνδυνος αποπροσανατολισμού. Για να περάσετε καλά φροντίστε να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες που δίνουν όλοι οι ορειβατικοί σύλλογοι:

  1. Ο καθένας πρέπει να γνωρίζει τις ικανότητές του.
  2. Χρειάζεται να λειτουργεί με σύνεση.
  3. Να γνωρίζει ότι το βουνό δεν είναι κατάλληλο για επίδειξη και ανταγωνισμούς.
  4. Να έχει συναίσθηση των κινδύνων.
  5. Να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα πριν από το ξεκίνημα.
  6. Να έχει καλή φυσική κατάσταση.
  7. Να σκέφτεται λογικά σε περιπτώσεις κινδύνου.
  8. Να έχει επιλεχθεί η κατάλληλη παρέα και να υπάρχει συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των μελών της.
  9. Να υπάρχει σεβασμός προς το περιβάλλον που τον φιλοξενεί. Να μην αφήνει σκουπίδια.
  10. Να μην παρασύρεται από ενθουσιασμό σε παράτολμες εκτιμήσεις.

Το μεσημέρι επιστρέψτε στο αυτοκίνητο και αφού θα σας έχει ανοίξει η όρεξη μια επίσκεψη στη τοπική ταβέρνα είναι ότι πρέπει.