ΠΓΔΜ: Να ψηφίσουν κατά συνείδηση κάλεσε τους ψηφοφόρους της η αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: Να ψηφίσουν κατά συνείδηση κάλεσε τους ψηφοφόρους της η αντιπολίτευση

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα την 30ή Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ο αρχηγός του δεξιού αυτού κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και γι’ αυτό, ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Εντός του VMRO-DPMNE είχαν εκφραστεί το προηγούμενο διάστημα διαφορετικές απόψεις για τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα. Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Μίτσκοσκι είπε χαρακτηριστικά: “Αφού συνομιλήσαμε με τους πολίτες, αφού συνομιλήσαμε με τις δομές του κόμματος, καταλήξαμε στο ότι κάθε πολίτης θα πρέπει να ψηφίσει κατά συνείδηση. Οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Ακούστε την καρδιά σας και κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε” είπε χαρακτηριστικά ο Μίτσκοσκι, όπως έγραψε το balkaeu.com. Για να συνεχίσει λέγοντας πως το κόμμα του δεν αποδέχεται τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος: “Αυτή η συμφωνία αλλάζει την ταυτότητά μας, το Σύνταγμα, την ιστορία και τον πολιτισμό…” Σύμφωνα με τον ίδιο το κόμμα του τάσσεται υπέρ της ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την ΕΕ αλλά κατά μιας συμφωνία που πηγαίνει ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

Ο Μιτσκόσκι είπε ακόμη πως είναι ανοικτός και πρόθυμος να ακούσει όλες τις ερωτήσεις που ενδέχεται να έχουν οι πολίτες να του θέσουν. Ακόμη, άσκησε δριμύτατη κριτική στην παρούσα κυβέρνηση η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι μια αποτυχημένη κυβέρνηση. Παράλληλα κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ σε μια τηλεμαχία πριν το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ζάεφ

Από τη δική του πλευρά ο Ζάεφ είπε πως «Με τη συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) προστατεύσαμε την ‘μακεδονική’ μας ταυτότητα». «Οι πολίτες πρέπει να είναι περήφανοι και ήρεμοι» ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη δική μας μακεδονική γλώσσα».

Σημείωσε παράλληλα ότι με την ψήφο της στις 30 Σεπτεμβρίου για μία «ευρωπαϊκή ‘Μακεδονία’» η ΠΓΔΜ «μπαίνει στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ».

Αναφέρεται πως υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;», όπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ.