Κρίνεται το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών – Σε αναζήτηση προθύμων ο Ζάεφ και στο βάθος εκλογές

Κρίνεται το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών – Σε αναζήτηση προθύμων ο Ζάεφ και στο βάθος εκλογές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον Ζόραν Ζάεφ, αφού μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να έχει βρει τους 11 βουλευτές που του λείπουν για να πετύχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μόνο σε αυτή την περίπτωση το όνομα των γειτόνων θα αλλάξει σε “Βόρεια Μακεδονία” με την παράλληλη τροποποίηση το προοιμίου του Συντάγματος και των αλυτρωτικών άρθρων 3 και 49.

Τα πράγματα για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας δεν πήγαν όπως τα περίμενε, καθώς ο σχεδιασμός του προέβλεπε την “πολιτική δέσμευση” της αντιπολίτευσης, αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν “καθαρό” με τη συμμετοχή να ξεπερνά το 50%.

Το VMRO αποτελεί τον μεγάλο του αντίπαλο, προκειμένου οι 69 βουλευτές, που τον Ιούνιο ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών, να γίνουν 80. Είναι προφανές πως μετά την αποχή από το δημοψήφισμα, το κόμμα του Χριστιάν Μιτσκόφσκι εμφανίζεται συσπειρωμένο. Το κλίμα έχει δυναμιτιστεί από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να προτείνει σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και διορισμό γενικού εισαγγελέα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πρόσφατο δημοψήφισμα.

Από την αλβανική αντιπολίτευση ο Ζόραν Ζάεφ φαίνεται πως μπορεί να ελπίζει σε ακόμα 3 βουλευτές, όμως από εκεί και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα και τα δημοσιεύματα του τύπου μιλούν για ακόμα 2-3 βουλευτές, στους οποίους μπορεί να “λοξοκοιτάει” ο επικεφαλής της κυβέρνησης. Εκτός και αν ο Ζόραν Ζάεφ και οι συνεργάτες του θεωρούν πως η μειοψηφία που υπάρχει μέσα στους 51 του VMRO και είχε ταχθεί υπέρ της συμμετοχής στο δημοψήφισμα, μπορεί να βγει μπροστά. Πρόκειται κυρίως για βουλευτές που ανήκουν σε συνεργαζόμενα με αυτό μικρότερα κόμματα. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι νέες πιέσεις που θα ασκηθούν από το εξωτερικό, προκειμένου η Συνταγματική Αναθεώρηση να ολοκληρωθεί με το βλέμμα στραμμένο και στον περιορισμό της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Όλα τα δεδομένα φαίνεται πως οδηγούν τους γείτονες σε εκλογές – πιθανότατα στις 25 Νοεμβρίου – με εναλλακτική ημερομηνία τις 2 Δεκεμβρίου προσπερνώντας τον Συνταγματικό “σκόπελο” των υποχρεωτικών 100 ημέρων που υπάρχει. Ο δρόμος για το κόμμα του Ζάεφ δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και ενδεχομένως να χρειαστεί να συμμαχήσει με τα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα, προκειμένου να αποσπάσει ένα καλύτερο συνολικό ποσοστό. Με τους Σλαβομακεδόνες διαιρεμένους και τους Αλβανούς διστακτικούς, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα έχει μπροστά του μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία.

Υπολογίζεται πως, αν στην ΠΓΔΜ άλλαζε το Σύνταγμα χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στις κάλπες, η διαδικασία θα κρατούσε τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι αυτονόητο πως η διεξαγωγή των εκλογών οδηγεί ακόμα πιο πίσω τη διαδικασία δίνοντας ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα απελευθερωμένο από τους ΑΝΕΛ, εκτός άλλων απρόοπτων εξελίξεων, το δικαίωμα να διαλέξει ο ίδιος αν θα εξαντλήσει την τετραετία ή αν θα προσφύγει στις τριπλές κάλπες τον Μάιο που είναι και το πιθανότερο σενάριο.