ΠΓΔΜ: Βιάζεται ο Ζάεφ – Διαλυτικές τάσεις στην αντιπολίτευση

ΠΓΔΜ: Βιάζεται ο Ζάεφ – Διαλυτικές τάσεις στην αντιπολίτευση

Ημέρα εθνικής εορτής χθες στην πΓΔΜ και την ώρα που ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δρέπει τις δάφνες της νίκης στην πρώτη δοκιμασία στο κοινοβούλιο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθεί να κλυδωνίζεται από τις εσωτερικές διαμάχες που προκάλεσε η κρίσιμη ψηφοφορία της προηγούμενης Παρασκευής.

Ο ηγέτης του, Κρίστιαν Μίτκοτσκι έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να οδηγήσει το κόμμα σε έκακτο συνέδριο, την ώρα που όλα δείχνουν πως η καρέκλα του “τρίζει”, καθότι στελέχη αποχωρούν από το κόμμα, δηλώνοντας πως θα απέχουν από τις κομματικές διαδικασίες όσο ο ίδιος παραμένει αρχηγός του. Τα περισσότερα στελέχη του χρεώνουν την αδυναμία του να ελέγξει τους επτά βουλευτές που τελικά υπερψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα και το γεγονός ότι η χώρα δεν οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές ώστε να εμποδίζει την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. To VMRO πάντως έχει ήδη διαγράψει 10 στελέχη, με αποκορύφωμα την απομάκρυνση του αντιπροέδρου του κόμματος, Μίτκο Γιάντσεφ. Η Κεντρική Επιτροπή του VMRO, αποφάσισε να τον διαγράψει από τη θέση του γιατί πήγε κόντρα στην κομματική γραμμή σχετικά με το μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος. Ο Γιάντσεφ, είναι ένας από τους τρεις αντιπροέδρους του VMRO-DPMNE και εκφράζει την φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας

Από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ, με τον αέρα του νικητή της πρώτης ψηφοφορίας δηλώνει πως πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στο Κοινοβούλιο και να προχωρήσουν γρήγορα οι συνταγματικές αλλαγές, δηλώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία του πως στο τέλος, θα βρεθούν περισσότεροι από τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν την Παρασκευή την κυβερνητική πρόταση.

Στο μεταξύ τη δική της απάντηση δίνει η Ουάσινγκτον στις κατηγορίες της Μόσχας περί αμερικανικής ανάμειξης στη πρόσφατη κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ που έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των συνταγματικών αλλαγών στη γειτονική χώρα.

«Αυτές οι κατηγορίες είναι παράλογες. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι αξιωματούχοι της αμερικανικής πρεσβείας αναμείχθηκαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο είναι δόλια ψευδής….» ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal και πρόσθεσε:

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ να ξεκινήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή. Για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες της πΓΔΜ έλαβαν τις αποφάσεις τους, προτείνουμε να συμβουλευθείτε τους ίδιους τους νομοθέτες αντί για την ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα».