Παύση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην Αν. Γούτα με εντολή Πούτιν

Παύση πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους στην Αν. Γούτα με εντολή Πούτιν

Διαταγή για παύση εχθροπραξιών για μία ημέρα στην Ανατολική Γούτα της Συρίας, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του θύλακα, ο οποίος βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την Δαμασκό.

Η εντολή προφανώς απευθύνεται στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά πιθανότατα θα την ακολουθήσουν και οι δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, που στηρίζονται στη βοήθεια της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο με τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε, με ομόφωνη απόφασή του, σε 30ήμερη εκεχειρία σε ολόκληρη τη Συρία πλην των μαχών ενάντια στις τζιχαντιστικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Αλ Νούσρα και πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία).

Οι νεκροί σε μία εβδομάδα εντατικού βομβαρδισμού της Ανατολικής Γούτα, στην οποία κατοικούν άνω των 400.000 κάτοικοι, έχουν ξεπεράσει τους 500, μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν καλέσει τον επικεφαλής του ρωσικού κράτους να επιβάλει εκεχειρία στον συριακό θύλακα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πολιορκούμενοι άμαχοι.

naftemporiki