Πασχίζουν να ανοίξουν τα σχολεία με «όπλο» τα self tests – Συνεδριάζει η επιτροπή

Πασχίζουν να ανοίξουν τα σχολεία με «όπλο» τα self tests – Συνεδριάζει η επιτροπή

Μετά το λιανεμπόριο σειρά παίρνουν τα σχολεία με την ολομέλεια της επιτροπής να συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη προκειμένου να μελετηθεί διεξοδικά η επιδημιολογικά εικόνα της χώρας και ανά περιοχή πιο συγκεκριμένα ώστε να μπορέσει να αποφανθεί σε λίγα 24ωρα τι θα πρέπει να γίνει με τα σχολεία.

Την ίδια ώρα που τα κρούσματα χθες Τρίτη έφτασαν τα 4.309 κα οι ειδικοί προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, οι πιέσεις από το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντείνονται.

Ιδιαίτερα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα πρέπει να λάβουν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις θεωρείται ότι θα πρέπει να επανέλθουν στα σχολεία για να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τις εξετάσεις τους. Το «βαρύ» όπλο της κυβέρνησης για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αποτελούν μόνο τα self tests για τα οποία εκφράζονται ισχυρές επιφυλάξεις οι ειδικοί. Ανησυχούν ιδιαίτερα λέγοντας πως θα ήταν παράτολμο να ανοίξει ακόμα μία δραστηριότητα, την ώρα που η εξάπλωση του κορονοϊού είναι τεράστια και ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του τρίτου κύματος.

Ωστόσο, από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη τις υποσχέσεις της για άνοιγμα των σχολείων, προκαταβάλοντας ή κατευθύνοντας την επιτροπή των λοιμωξιολόγων με τον υπουργό Επικράτειας Γιώργο Γεραπετρίτη να επισημαίνει χθες Τρίτη πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

«Επειδή η πίεση είναι τρομακτική, η Επιτροπή θα πρέπει να δει που υπάρχει αδήριτη ανάγκη και αυτή και μόνο να εξυπηρετείται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση των self tests σε μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Από το απόγευμα, ανοίγει και η πλατφόρμα καταχώρησης και ενημέρωσης για την χορήγηση των self tests και ξεκινάει η διάθεση τους αποκλειστικά για μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς της μέσης εκπαίδευσης, από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η πλατφόρμα καταχώρησης θα ανοίγει μόνο με τον ΑΜΚΑ μαθητών, εκπαιδευτικών. Επομένως οι υπόλοιποι δικαιούχοι-πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 ετών δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθεια των self tests, αυτή την εβδομάδα.

Οι φαρμακοποιοί συνιστούν στους δικαιούχους να προμηθευτούν τα self tests ώρες που τα φαρμακεία είναι ανοιχτά και να μην προσέρχονται στα εφημερεύοντα. Επισημαίνεται ότι το self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς, πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας ξεκινάει σήμερα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε δημόσια δομή υγείας.