Παραπομπή σε δίκη για τους τρεις υπόπτους για τη δολοφονία της Μαλτέζας μπλόγκερ

Παραπομπή σε δίκη για τους τρεις υπόπτους για τη δολοφονία της Μαλτέζας μπλόγκερ

Τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι σκότωσαν τη Μαλτέζα μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία παραπέμφθηκαν σήμερα σε δίκη από δικαστή που έλαβε προκαταρκτικά αποδεικτικά στοιχεία.

Οι αδελφοί Τζορτζ και Άλφρεντ Ντετζόρτζο και ο Βίνσεντ Μουσκάτ συνελήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου βάσει στοιχείων που προέκυψαν από υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεών τους και κατηγορήθηκαν ότι σκότωσαν την Καρουάν Γκαλιζία με βόμβα στο αυτοκίνητό της η οποία εξερράγη την ώρα που έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου.

Στο μαλτέζικο δικαστικό σύστημα, η αστυνομία πρέπει να παρουσιάσει κάποια αρχικά αποδεικτικά στοιχεία σε δικαστή, ο οποίος/η οποία αποφασίζει στη συνέχεια αν υπάρχει επαρκής βάση για να απαγγείλει κατηγορίες. Κατά την τρίτη ημέρα της προκαταρκτικής εξέτασης, η δικαστής Κλερ Στάρφεϊς Ζάμιτ αποφάσισε ότι οι τρεις άνδρες πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη.

Οι τρεις άνδρες αρνούνται ότι έκαναν οτιδήποτε μεμπτό.

Η αστυνομία δήλωσε στο δικαστήριο πως ο Τζορτζ Ντετζόρτζο, που βρισκόταν σε ένα ταχύπλοο έξω από το λιμάνι της Βαλέτας, έστειλε ένα SMS που πυροδότησε τη φονική βόμβα, η οποία είχε τοποθετηθεί στη διάρκεια της νύχτας κάτω από το νοικιασμένο αυτοκίνητο της Καρουάνα Γκαλιζία.

Δεδομένα από κινητά τηλέφωνα έδειξαν πως ο Άλφρεντ Ντετζόρτζο και ο Μουσκάτ είχαν επισκεφθεί κατ΄επανάληψη το χωριό καταγωγής της Γκαλιζία, το Μπιντνίζα, μερικές ημέρες πριν από την έκρηξη.

Η αστυνομία πιστεύει ότι παρακολούθησαν από κοντινό σημείο που βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση την Καρουάνα Γκαλιζία να μπαίνει στο αυτοκίνητό της και είπαν μέσω τηλεφώνου στον Τζορτζ Ντετζόρτζιο να πυροδοτήσει τον μηχανισμό.

Ο θάνατός της προκάλεσε σοκ στη Μάλτα, τη μικρότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνταράσσεται από ένα κύμα σκανδάλων διαφθοράς, περιλαμβανομένων κατηγοριών για ξέπλυμα χρημάτων και άσκηση επιρροής στην κυβέρνηση τα οποία οι ενδιαφερόμενοι αρνούνται.

Η Καρουάνα Γκαλιζία αποκάλυψε πολλές από αυτές τις υποθέσεις, αλλά δεν είχε γράψει ποτέ για τους τρεις υπόπτους που είχαν υποθέσεις με την τοπική αστυνομία στο παρελθόν. Η οικογένεια της μπλόγκερ θεωρεί πως ο εγκέφαλος της δολοφονίας μάλλον εξακολουθεί να διαφεύγει.

Ο γενικός εισαγγελέας της Μάλτας πρέπει τώρα να απαγγείλει συγκεκριμένες κατηγορίες εις βάρος των Ντετζόρτζο και του Μουσκάτ. Δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της δίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ