Παραιτήθηκε ο Ραχόι

Παραιτήθηκε ο Ραχόι

Με δάκρυα στα μάτια, όπως χαρακτηριστικά έγραψε η Ελ Παΐς, ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε την παραίτησή του, πριν λίγο, από την προεδρία του Λαϊκού Κόμματος (ΛΚ) αλλά και από την πολιτική στην οποία κατέγραψε μια διαδρομή 30 ετών περνώντας από τοπικός βουλευτής σε βουλευτή, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τελικά πρόεδρός της.

Το  ΛΚ πλέον θα αναζητήσει και μια περίοδο εσωτερικής αναζήτησης η οποία θα γίνει υπό τον αποχωρούντα Ραχόι και θα καταλήξει στη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου στη διάρκεια του οποίου θα εκλέξουν νέο ηγέτη ο οποίος θα οδηγήσει τη συντηρητική παράταξη στις εκλογές όποτε γίνουν αυτές.

Στα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του επικεφαλής του ΛΚ είναι του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, της Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, της Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, Άνα Παστόρ και Αλφόνσο Αλόνσο.

Ο Ραχόι ανέλαβε την προεδρία του κόμματος το 2003 από τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, έχασε δυο διαδοχικές εκλογές το 2004 και το 2008, κέρδισε άλλες τρεις το 2011, 2015 και 2016 και κυβέρνησε σχεδόν επτά χρόνια.

Η παραίτησή του είναι η άμεση συνέπεια της ανατροπής μέσω πρότασης μομφής που συνέβη την περασμένη εβδομάδα και έφερε στην εξουσία τον σοσιαλιστή ηγέτη Πέδρο Σ’αντσεθ.