Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το γραφείο του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για το γραφείο του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική

Την διενέργεια έρευνας για την τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων  με αφορμή την παρουσία του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική, ζήτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Η παραγγελία δόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ μέχρι σήμερα καμία έγγραφη ή προφορική αναφορά  δεν έχει γίνει σε εισαγγελέα από τις πρυτανικές αρχές, τις μόνες αρμόδιες να καταγγείλουν την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος.

Να θυμίσουμε ότι από τις 10 Οκτωβρίου γραφείο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε αποκτήσει ο «Ρουβίκωνας». Τελικά χθες στην απόφαση να ανασταλεί συμβολικά η λειτουργία της Φιλοσοφικής σχολής προχώρησαν οι πρυτανικές αρχές και η Κοσμητεία της σχολής του ΕΚΠΑ, λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε, όταν μέλη του Ρουβίκωνα ανακατέλαβαν το γραφείο 516 της σχολής, όπου νωρίτερα είχαν απωθηθεί από καθηγητές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κύριο μέλημα των πρυτανικών Αρχών και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής σχολής παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ενώ υπογραμμίζουν «για άλλη μια φορά τη σθεναρή βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας».«Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής σχολής», προσθέτει η ανακοίνωση.

Με ανάρτηση στο Facebook σχολίασε ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα όσα έγιναν στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών χτες, Τετάρτη.

Συγκριμένα, καθηγητές επιχείρησαν να σταματήσουν την είσοδο των μελών της συλλογικότητας στο γραφείο που έχει καταληφθεί, πετυχαίνοντας προσωρινά την απομάκρυνση της.

Στη συνέχεια ο Ρουβίκωνας, ανακατέλαβε το χώρο και ηγετικό στέλεχος του απάντησε στους καθηγητές που αντιτάχθηκαν αναφέροντας στο facebook: «Με την κυρία Φουντοπούλου ήταν 15 καθηγητές και διοικητικοί και 3 μπράβοι απο το Μενίδι.Με την συλλογικότητα μας περίπου 100 φοιτητές και διοικητικοί. Αυτό για να ξέρουμε τους συσχετισμούς που υπήρξαν σήμερα. Επι σειρά ετών η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ πηγαίνουν σε καθηγητές λίστα με φοιτητές των παρατάξεων τους για να τους περάσουν στα μαθήματα.

Το ρουσφέτι καλά κρατεί. Αυτά( και πολλά άλλα) θα προσπαθήσουμε με τις μικρές μας δυνάμεις να τα πολεμήσουμε. Την ανομία που έχουν επιβάλλει η νεολαία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια θα την ΠΑΤΑΞΟΥΜΕ».

Η ανάρτηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις δηλώσεις της προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Μαρίζας Φουντοπούλου, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως κάποιοι διοικητικοί υπάλληλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ενέργειες των καθηγητών και βρέθηκαν στο πλευρό του Ρουβίκωνα όταν μπούκαρε στην αίθουσα της Φιλοσοφικής.

«Με απόφαση της κοσμητείας σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα. Ηταν μια συμβολική παράσταση στα γραφεία που κατέλαβε ο Ρουβίκωνας, παραμένοντας εκεί μέχρι να ανοίξει το γραφείο. Στις 10 εμφανίστηκαν φοιτητές- Ρουβίκωνες, μας ρώτησαν γιατί είμαστε εκεί και τους είπαμε ότι είμαστε εκεί γιατί ο χώρος δεν τους ανήκει και γιατί πρέπει να επιστρέψει στην κατοχή της Φιλοσοφικής», ανέφερε η κυρία Φουντοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια: «Υπάρχει μια κίνηση διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτό που ασχολούμαστε είναι τρίχα στο ζυμάρι, θεωρούν ότι τα προβλήματα του πανεπιστημίου είναι άλλα και πιο σοβαρά. Αυτό δεν μειώνει το πρόβλημα. Ολοι συμφωνούμε, αλλά το βλέπουμε από άλλη γωνία. Κάποιοι διοικητικοί ήταν μαζί μας, υπήρχε όμως και ομάδα διοικητικών που στήριζε το στέκι του Ρουβίκωνα. Όσον αφορά για τυχόν διαφωνίες καθηγητών, δεν μπορώ να σας αποκαλύψω περισσότερα. Και να υπάρχουν, υπερισχύουν οι συλλογικές αποφάσεις. Βαδίσαμε με βάση την απόφαση του συλλογικού οργάνου. Μαθήματα γίνονται κανονικά, η σχολή λειτουργεί φυσιολογικά. Όλα θυμίζουν μια κανονική ημέρα».

Σημειώνεται πως σήμερα, Πέμπτη, οι πρυτανικές αρχές και η κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών αποφάσισαν τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Σχολής μετά τα επεισόδια με τον Ρουβίκωνα.

IFIMERIDA.GR