Παρέμβαση της Άγκυρας απέτρεψε τον έλεγχο εμπορικού της από Γερμανική φρεγάτα – Οι αντιδράσεις

Παρέμβαση της Άγκυρας απέτρεψε τον έλεγχο εμπορικού της από Γερμανική φρεγάτα – Οι αντιδράσεις

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η έρευνα που επιχείρησε να κάνει σε ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια αντίδραση που όπως διαφαίνεται θα προκαλέσει εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Λίγο μετά την επιχείρηση Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Γερμανία απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε όλους όσοι εμποδίζουν τον ενδολιβυκό διάλογο ο οποίος έχει στόχο την εγκαθίδρυση μεταβατικών θεσμών μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο του 2021.

Το φορτηγό πλοίο αναχαιτίσθηκε και στη συνέχεια ερευνήθηκε στη Μεσόγειο από Γερμανούς στρατιωτικούς στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, η οποία έχει αναλάβει να ελέγχει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί σε βάρος της Λιβύης, μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μια γερμανική φρεγάτα, η οποία έχει αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», σταμάτησε το βράδυ της Κυριακής 22/11, στα ανοικτά της Πελοποννήσου τουρκικό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν προς το λιβυκό λιμάνι Μισράτα.

Το θέμα στη Γερμανία αποκάλυψε ο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα να ελέγξει ύποπτο τουρκικό φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Λιβύης.

Η Τουρκία, προσθέτει το περιοδικό, δεν κρύβει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης και εξακολουθεί να στέλνει όπλα και μισθοφόρους στην Λιβύη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα “Hamburg” έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας διευκρίνισε σήμερα πως ο έλεγχος του Rosalina-A διακόπηκε χωρίς να ολοκληρωθεί, επειδή η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην αποστολή της ΕΕ ότι οι Γερμανοί στρατιωτικοί παραβίασαν το διεθνές δίκαιο επειδή δεν περίμεναν να τους δώσει άδεια η Τουρκία για να επιβιβασθούν.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται καταγγέλλοντας ότι έγινε χρήση βίας και πως δεν λήφθηκε άδεια από την Τουρκία για να πραγματοποιηθεί η έρευνα. Από την πλευρά της η επιχείρηση «Ειρήνη» σε διευκρινιστική ανακοίνωση αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες για να λάβει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου έφερε τη σημαία το πλοίο, δεν έλαβε καμία απάντηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η επιχείρηση «Ειρήνη» χρησιμοποιείται για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. «Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας το οποίο φαίνεται ότι δεν μετέφερε οπλισμό», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη προσωπικού του τουρκικού πλοίου αντιμετωπίστηκαν ως εγκληματίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο στόχος και η χρησιμότητα της επιχείρησης «Ειρήνη» είναι αμφισβητούμενη και πως στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες το βράδυ το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αμβούργο» πραγματοποίησε λεπτομερή έλεγχο στο τουρκικό εμπορικό πλοίο “MV Roseline A”, το οποίο μετέφερε χρώματα και υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας από το τουρκικό λιμάνι Αμπαρλί στην περιοχή Μισράτα της Λιβύης.

«Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και παρείχε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και την πορεία του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλοι της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια ‘επιθεώρηση’ που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου και του καπετάνιου, υποβλήθηκε σε έλεγχο δια της βίας, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν δια της βίας, ενώ ένας ένοπλος στρατιώτης στεκόταν στο κεφάλι του καπετάνιου. Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση ούτε της χώρας μας ως κράτους σημαίας του πλοίου ούτε του καπετάνιου του πλοίου» αναφέρεται.

«Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο ύστερα από τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό έμεινε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και αποχώρησε στις 09:38 το πρωί», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ και προσθέτει: «Λυπούμαστε για την παρεμπόδιση του πλοίου μας – το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων – από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και για την συμπεριφορά απέναντι στο πλήρωμα το οποίο αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίας κατά την επιθεώρηση».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι «διαμαρτυρόμαστε για αυτήν την μη εξουσιοδοτημένη πράξη και τη χρήση βίας. Φυσικά επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων έναντι των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν από αυτό. Είναι απαραίτητο να λαμβάνεται η συγκατάθεση του κράτους της σημαίας ενός πλοίου προκειμένου να γίνεται παρέμβαση σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση. Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται. Ωστόσο, αυτή η παράνομη με δυο μέτρα και δυο σταθμά μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν φορτίο από τη χώρα μας στη Λιβύη είναι απαράδεκτη. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια μονομερής επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την αποστολή όπλων στον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».

 

Και διάβημα της Τουρκίας κατά Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας, από γερμανική φρεγάτα στο τουρκικό φορτηγό πλοίο.