Πανελλαδικές: Η κυβέρνηση βάζει «κόφτη» στους εισακτέους στα πανεπιστήμια – Ποιες αλλαγές έρχονται

Πανελλαδικές: Η κυβέρνηση βάζει «κόφτη» στους εισακτέους στα πανεπιστήμια – Ποιες αλλαγές έρχονται

Πλήρη στήριξη στην ιδιωτική εκπαίδευση προσφέρει το υπουργείο Παιδείας βάζοντας «κόφτη» για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενώ προωθεί παράλληλα, την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Με τις προτάσεις που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων την Τρίτη, γίνεται κατανοητή η ώθηση των μαθητών σε ιδιωτικά κολλέγια και σχολές για όσους μαθητές δεν τα καταφέρουν στις πανελλαδικές.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ελάχιστη βάσης εισαγωγής, την οποία, όμως, θα ορίζει το Πανεπιστημιακό Τμήμα ξεχωριστά, και δεν θα υπάρχει ενιαία βάση εισαγωγής για όλα τα ιδρύματα.

Επίσης εισάγεται διπλή φάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, αφαιρώντας από τους υποψήφιους την δυνατότητα επιλογής όσων τμημάτων επιθυμούν. Σύμφωνα με την πρόταση της υπουργού, στην α’ φάση οι υποψήφιοι θα δηλώνουν περιορισμένο αριθμό τμημάτων. Στη β’ φάση, μπορούν να συμμετέχουν όσοι δεν τα κατάφεραν στην α’ φάση, δηλώνοντας όμως μόνο τα τμήματα στα οποία δεν συμπληρώθηκαν οι θέσεις εισαγωγής.

Αστυνομία πανεπιστημίων

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιμένει στην αστυνομία πανεπιστημίων, παρά την αντίθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, επαναφέροντας την πρόταση για «σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομία».

Επίσης, η Νίκη Κεραμέως προτείνει τη «σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου και ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας:

«Προτάσεις για αλλαγές στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ενίσχυση ακαδημαϊκών προϋποθέσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων – Θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.

Στόχοι:

Διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών

Ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει το ακαδημαϊκό του προφίλ – για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών

Θωράκιση του κύρους των πανεπιστημιακών σπουδών

Θωράκιση της βάσης εισαγωγής από την ευκολία ή δυσκολία των θεμάτων

Μείωση του ποσοστού μη ολοκλήρωσης των σπουδών, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου

Διαδικασία εισαγωγής σε δύο φάσεις – για μεγαλύτερη έμφαση στην εκφρασμένη προτίμηση των υποψηφίων σε Πανεπιστημιακό Τμήμα εισαγωγής. Φάση Α: συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου με περιορισμένο αριθμό επιλογών (σε αντίθεση με τον απεριόριστο αριθμό που ισχύει σήμερα). Φάση Β: ακολουθεί την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Φάσης Α, συμμετέχουν μόνον οι μη εισαχθέντες κατά την Φάση Α και οι επιλογές τους περιορίζονται σε όσα Τμήματα απέμειναν κενές θέσεις από την Φάση Α.

Στόχος: η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής, η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα, η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών.

Να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί η προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι αλλαγές δεν αφορούν τα προς εξέταση μαθήματα, την ύλη ή οτιδήποτε αφορά στην προετοιμασία τους. Αφορούν μόνο την κατάταξή τους στις σχολές προτίμησής τους, αφού έχουν ολοκληρώσει και τις εξετάσεις. Ανάμεσα στους στόχους είναι να μην επαναληφθεί το φαινόμενο που παρατηρείται πολλά τελευταία χρόνια, με περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών βάσεων εισαγωγής, που απειλούν με απαξίωση τις πανεπιστημιακές σπουδές και το κύρος των ελληνικών πανεπιστημίων, αλλά και τη φοιτητική πορεία των εισαχθέντων.

Οι εν λόγω προτάσεις του Υπουργείου στηρίχθηκαν ομόφωνα από τους Πρυτάνεις και θα συζητηθούν περαιτέρω στη Σύνοδο

Προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ

Σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή, τον Αύγουστο 2019, της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια, προτάθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων μας με τα ακόλουθα μέτρα:

Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας,

Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου,

Ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στόχος:

Η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.

Επί του θέματος συμφωνήθηκε ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα και ακούστηκαν ποικίλες απόψεις για πρακτικά ζητήματα, οι οποίες συμφωνήθηκε να συζητηθούν εκ νέου στη Σύνοδο Πρυτάνεων την Παρασκευή».