Παζάρι Τσαβούσογλου: Δώστε τη βίζα για τους Τούρκους, αλλιώς τέλος η συμφωνία για τους πρόσφυγες

Παζάρι Τσαβούσογλου: Δώστε τη βίζα για τους Τούρκους, αλλιώς τέλος η συμφωνία για τους πρόσφυγες

Την προειδοποίηση ότι αν δεν αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, τότε η Άγκυρα θα άρει κι εκείνη τη δέσμευσή της στο προσφυγικό, έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω συνέντευξής του στο τουρκικό κανάλι NTV.

Παράλληλα, άσκησε πιέσεις προς την Ε.Ε. να εκταμιεύσει άλλα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της και να κινηθεί ακόμη πιο γρήγορα για την αποδέσμευση του ποσού.

Ο Τσαβούσογλου συνδυάζοντας επίσης την άρση της βίζας με το προσφυγικό, τόνισε ότι αν η ΕΕ δεν θέλει να την απελευθερώσει, τότε ούτε και η συμφωνία για τους πρόσφυγες θα υλοποιηθεί, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε εκβιασμός. «Εάν η ΕΕ δεν θέλει, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι… Τότε και η συμφωνία για το προσφυγικό και η συμφωνία επανεισδοχής δεν θα εφαρμοστούν. Αυτό δεν είναι ούτε απειλή ούτε εκβιασμός. Πρέπει και οι δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους» δήλωσε.

Αναφερόμενος στην αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «ο πρόεδρός μας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους το είπε στον Τραμπ. Και ο Τραμπ απάντησε θα κάνει τα απαραίτητα βήματα. Η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση και η κυβέρνηση Τραμπ σε αυτό το θέμα είναι αποφασισμένη. Από τη μέρα που εκλέχθηκε ο πρόεδρος Τραμπ δίνει σημασία στην Τουρκία. Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό να δίνουν κατευθυντήριες οι δύο πρόεδροι για τους οδικούς χάρτες. Και με την παράδοση των F-35 δεν υπάρχει πρόβλημα».