Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων 2018

Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων 2018

Η Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων τιμάται κάθε 20η Ιουνίου. Είναι η μέρα η αφιερωμένη στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους επειδή κινδυνεύει η ζωή ή η ελευθερία τους λόγω των πιστεύω τους, του χρώματός τους, της εθνικότητας, της φυλής, της συμμετοχής σε κάποια συγκεκριμένη ομάδα, της σεξουαλικής τους προτίμησης, των πολιτικών τους πεποιθήσεων. Των ανθρώπων που αιτούνται ασύλου επειδή αν επιστρέψουν στις χώρες τους θα καταδικαστούν ή θα πεθάνουν. Είναι μια επέτειος που άρχισε να τιμάται στον κόσμο από το 2001 όταν και συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης του 1951 η οποία αφορούσε το Καθεστώς των Προσφύγων. Εκεί και δόθηκε ο ορισμός τους και καθορίστηκαν και οι υποχρεώσεις των κρατών να χορηγήσουν άσυλο σε όσους εγκατέλειψαν το σπίτι τους λόγω πολέμου ή πολιτικών καταστάσεων. Πλέον ο κατάλογος των λόγων ενδέχεται να προστεθεί στη λίστα των ανθρώπων και οι οικολογικοί πρόσφυγες.

Για φέτος η Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων είδε τον ΟΗΕ να δημοσιεύει το ετήσιο πόρισμά του και να τονίζει πως 100.000 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε κάποια χώρα το 2017 σε μια χρονιά που τουλάχιστον 2,9 εκατομμύρια ανθρώπων εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων σε Συρία, Μιανμάρ, Δημοκρατία του Κονγκό και Σουδάν. Το σύνολο αυτό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό για ένα έτος στην ιστορία της Ύπατης Αρμοστείας  του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημαίνει ουσιαστικά πως κάθε μέρα 44.500 άτομα εγκαταλείπουν τις εστίες τους και συνολικά στον κόσμο ανέρχονται σε 68,5 εκατομμύρια.  Τι σημαίνει αυτό; Όπως δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής, Φίλιπο Γκράντι, πως απαιτείται μια νέα και πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση  έτσι ώστε οι χώρες και οι κοινότητες να μην αφήνονται μόνες τους να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο. Πάντως υπάρχει και μια νότα αισιοδοξίας τόνισε ο Γκράντι καθώς 14 χώρες οδηγούν την προσπάθεια αντιμετώπισης και απάντησης της προσφυγικής κρίσης και πως σε μερικούς μήνες θα τεθεί προς ψήφιση νέος οδηγός ουσιαστικά για τους Πρόσφυγες.

«Κανείς δεν επιλέγει από μόνος του τον δρόμο της προσφυγιάς. Οι υπόλοιποι όμως έχουμε επιλογή ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα τους βοηθήσουμε», είπε ο Γκράντι σε μια εποχή διαρκών απειλών ακόμη και από ευνομούμενα κράτη, π.χ. τις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος προφασιζόμενος την ασφάλεια της χώρας του χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους που επιχειρούν χωρίς νόμιμα χαρτιά να περάσουν τα σύνορα ή της Ιταλίας του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι που αισθάνεται δυστυχής επειδή δεν μπορεί παρά να κρατήσει τους Ιταλούς Ρομά και κλείνει τα σύνορα  ή και μιας σειράς άλλων χωρών που χτίζουν τοίχους αντί γέφυρες.