Πήρε… φωτιά το τηλέφωνο του Πούτιν- Συνομίλησε με Μακρόν και Ερντογάν

Πήρε… φωτιά το τηλέφωνο του Πούτιν- Συνομίλησε με Μακρόν και Ερντογάν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διεθνής βοήθεια για την αποκατάσταση των υποδομών της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία οι δύο ηγέτες εξήραν τη ρωσο-γαλλική επιχείρηση αποστολής και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της συριακής επαρχίας Ανατολική Γούτα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Εκτός των άλλων ο Πούτιν υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την αποκατάσταση των κοινωνικο-οικονομικών υποδομών της Συρίας, καθώς και η επιστροφή των προσφύγων στους τόπους όπου ζούσαν μόνιμα. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, συζητήθηκαν και μερικά άλλα θέματα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Γαλλία είχε αποστείλει στη Συρία περισσότερους από 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας ύστερα από συμφωνία μεταξύ των δύο προέδρων, η οποία είχε φτάσει στις 21 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Χμεϊμίμ με ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος ΑΝ-124 Ruslan

Στα τέλη Ιουλίου με τη συνδρομή της Συριακής αραβικής Ημισελήνου και με τη συνοδεία της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας, έφθασε στην πόλη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα ένα φορτίο βοήθειας (ένα κινητό στρατιωτικό νοσοκομείο για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, σκεύη κουζίνας, κλινοσκεπάσματα και φάρμακα).

Μακρόν και Πούτιν θα ξανασυζητήσουν την κατάσταση στην Συρία τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Στην ανακοίνωση του Ελιζέ αναφέρεται επίσης ότι «οι πρόεδροι συζήτησαν τη στρατιωτική κατάσταση στη Συρία και τους όρους που είναι αναγκαίοι για την ασφαλή, αξιοπρεπή και εθελοντική επιστροφή των προσφύγων. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία μιας καθολικής πολιτικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει να αποκατασταθεί η ειρήνη και η μακροχρόνια σταθερότητα στην Συρία».

Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων, δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας σε ομάδα δημοσιογράφων.
«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες επεσήμαναν τη θετική πορεία της ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους όσον αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Οι πρόεδροι συζήτησαν για τα τελευταία γεγονότα στη Συρία και τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις της Αστανά»  δήλωσε η πηγή , την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS.

 

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ- ΜΠΕ