Πέτσας: Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές

Πέτσας: Με το Oruc Reis στην περιοχή δεν πάμε σε διερευνητικές

«Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι -όπως είπε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους- «θα ζητήσουμε να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις, και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα αναπτύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η ΕΕ δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δεν θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα.

Επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και αφορά μόνο τις θαλάσσιες ζώνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία». Αν δεν τα βρούμε -πρόσθεσε- υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανέμενε την τουρκική κίνηση με το Oruc Reis μετά τη συνάντηση που είχαν οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και πως οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.