Πέντε λόγοι για να εντάξεις τα προβιοτικά στην καθημερινότητά σου!

Πέντε λόγοι για να εντάξεις τα προβιοτικά στην καθημερινότητά σου!

Αν έχεις ακούσει κάτι σχετικά με τα προβιοτικά, ίσως είναι ότι αυτά τα ζωντανά βακτήρια (που απαντώνται σε τρόφιμα όπως το κεφίρ και το γιαούρτι) είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή υγεία των εντέρων. Και αν σκεφτείς ότι όλα τα βακτήρια στο σώμα σου χωρίζονται σε καλά και κακά (όπως το είδος που σε κάνει να αρρωστήσεις), είναι σημαντικό να έχεις αρκετά από τα καλά, έτσι ώστε το σώμα σου να λειτουργεί σωστά.

Ακόμη περισσότερο: τα προβιοτικά κάνουν πολύ καλό στα προβλήματα του στομάχου.

“Τα προβιοτικά είχαν περάσει για λίγο στο προσκήνιο, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει πολύ περισσότερες έρευνες πάνω τους”, λέει η KristinaSecinaro, R.D., ερευνητική διαιτολόγος στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας στο Brigham και σε γυναικείο νοσοκομείο στη Βοστώνη, MA. “Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτηκαν ότι τα προβιοτικά είναι ευεργετικά για την πεπτική υγεία, το έντερο σας συνδέεται με ολόκληρο το σώμα σας”.

Το αποτέλεσμα; Αναδυόμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι βοηθούν στην πρόληψη ευρέος φάσματος συνθηκών, ξεκινώντας από αυτά τα πέντε:

1. Απώλεια βάρους

Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί πραγματικά να μειώσει το σωματικό σου βάρος και το δείκτη μάζας σώματος, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Εφημερίδα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής. Οι ερευνητές συνδύασαν τα ευρήματα 25 τυχαίων δοκιμών, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.900 υγιειών ενηλίκων. Είναι ενδιαφέρον ότι η λήψη περισσότερων από ενός τύπου προβιοτικών και η λήψη τους για 8 εβδομάδες ή περισσότερο έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Αλλά είναι ακόμα αρκετά μέτρια. Οι άνδρες και οι γυναίκες είδαν μείωση βάρους κατά 0,59 kg και ΔΜΣ κατά 0,49 kg / m2 (ο ΔΜΣ σας είναι το βάρος σε χιλιόγραμμα διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σου σε μέτρα).

Η Kimball σημειώνει επίσης ότι τα προβιοτικά μπορεί να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σου και να επηρεάσουν την ευαισθησία στη λεπτίνη (μια ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης). Αυτό είναι το κλειδί για όσους αγωνίζονται με τον διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μετα-ανάλυση υποστηρίζει: Ακόμα και αυτή η μικρή μείωση του βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

2. Δερματικές παθήσεις

Τα προβλήματα του δέρματος όπως η ψωρίαση, το έκζεμα και η ροδόχρος ακμή μπορεί να είναι ενοχλητικά – το λιγότερο – αλλά μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα σωστά στελέχη των προβιοτικών μπορούν να βοηθήσουν, λέει η Kimball. Κι αυτό λόγω της φλεγμονής. Και επειδή κάποιες δερματικές καταστάσεις – όπως και άλλα προβλήματα υγείας – προέρχονται από φλεγμονή, ελαχιστοποιώντας την μπορεί να είναι ένας σωτήρας του δέρματος.

3. Ανοσολογική υγεία

“Η έρευνα σε αθλητές έχει δείξει λιγότερη συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μετά τη χρήση προβιοτικών”, λέει ο Secinaro. Και έχει νόημα γιατί τα προβιοτικά είναι ένας καλύτερος τύπος βακτηρίων και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη μόλυνσης από τα πιο επικίνδυνα είδη. “Η διασφάλιση ότι έχετε μια καλύτερη ισορροπία των βακτηρίων μπορεί επίσης να αποτρέψει νοσήματα όπως το κρύο και η γρίπη”.

4. Αλλεργίες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής διαπίστωσε ότι οι πάσχοντες από αλλεργία που έλαβαν συμπλήρωμα ενός προβιοτικού που ονομάζεται B. lactis μία φορά την ημέρα για 8 εβδομάδες είχαν δύο μήνες λιγότερους οσφρητικές ενοχλήσεις επό εκείνους που δεν το έπαιρναν. Οι άνθρωποι στα προβιοτικά είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα προ-φλεγμονωδών δεικτών, λένε οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα προβιοτικά μεταβάλλουν τη διαπερατότητα του εντερικού τοιχώματος και βοηθούν στην είσοδο των προφλεγμονωδών ενώσεων στην κυκλοφορία του αίματος, λέει η διατροφολόγος MollyKimball, R.D.

5. Διαταραχές της διάθεσης

Σε μια μικρή μελέτη 40 ατόμων χωρίς διαταραχές της διάθεσης, όσοι έλαβαν ένα κονιοποιημένο προβιοτικό συμπλήρωμα κάθε βράδυ για ένα μήνα αισθάνθηκαν πιο ευτυχισμένοι και ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο επηρεασμένοι από τα άγχη της ζωής από εκείνους που έκαναν ένα εικονικό φάρμακο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα της κατάθλιψης, του άγχους και της αγωνίας. “Οι εμπειρογνώμονες δεν είναι σίγουροι γιατί υπάρχουν τα καλά βακτήρια σχετίζονται με την καλή διάθεση, αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να κάνει με κάτι που ονομάζεται ο άξονας του εγκεφάλου-σηματοδότησης μεταξύ της γαστρεντερικής οδού και του νευρικού σας συστήματος”, λέει ο Secinaro.