Πάνω από 70 εκατ. τα πρόστιμα σε βάρος της χώρας για τα σκουπίδια!

Πάνω από 70 εκατ. τα πρόστιμα σε βάρος της χώρας για τα σκουπίδια!

Σε πολιτική διαχείριση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμμάτων, επιδίδεται η κυβέρνηση επιχειρώντας να ρίξει εξολοκλήρου στις προηγούμενες κυβερνήσεις το βάρος των προστίμων που επιβαρύνεται η Ελλάδα, από την Ε.Ε., με εκατομμύρια ευρώ να καταλήγουν… στα σκουπίδια.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ της Βέροιας ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι “η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες στην Ευρώπη αναφορικά με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και η πρώτη όσον αφορά τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, καθώς πληρώνει περίπου 50 εκατ. ευρώ για τις χωματερές της, πάνω από 10 εκατ. για τα επικίνδυνα απόβλητα, πάνω από 10 εκατ. για τους βιολογικούς καθαρισμούς που δεν έχει”, και μιλώντας για τις ευθύνες των κυβερνήσεων του παρελθόντος, πρόσθεσε. “Αυτή είναι μια κακοδαιμονία που πρέπει να λύσουμε.”

Ο κ. Φάμελος δεν έκανε καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο Νόμος που μεταθέτει στους Δήμους το βάρος των προστίμων, ως μέσο πίεσης για τη διευθέτηση του προβλήματος υπάρχει από το 2012, αλλά ενεργοποιείται μόλις φέτος (με απόφαση Νοεμβρίου 2017), ενώ παρέβλεψε τις κινητοποιήσεις τύπου “Κερατέας” στις οποίες πρωταγωνιστούσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κατασκευής ΧΥΤΑ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

“Δεν πρόκειται να γίνουν επενδύσεις αν δεν έχουν το περιβάλλον ως βασικό χαρακτηριστικό”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φάμελλος. “Είναι ψευδές το δίλημμα ανάπτυξη ή περιβάλλον. Ο μόνος δρόμος που υπάρχει για την Ελλάδα είναι ανάπτυξη με περιβάλλον. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι παγκόσμια στρατηγική από τις κατευθύνσεις του ΟΗΕ από το 1992 αλλά και επίσημη στρατηγική και της ΕΕ”.