Πάνος Καμμένος: “Δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας”

Πάνος Καμμένος: “Δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας”

Της Δήμητρας Μακρή

 

Η συμφωνία των Πρεσπών, το αν θα οδηγηθεί η χώρα για αυτές στις εκλογές και η στάση που θα κρατήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κυριάρχησαν στη σημερινή ομιλία και συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του κινήματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ήταν μια ομιλία και μια συνέντευξη Τύπου που διήρκεσε συνολικά δύο ώρες και ένα τέταρτο. Ξεκίνησε με μια παρουσίαση των θέσεων του Πάνου Καμμένου και επεξήγηση ακόμη και του λόγκο που είχε πίσω του, το τρένο έφτασε, δηλαδή. Αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της φετινής 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια.

Συνέδεσε τη φετινή παρουσία του εδώ με το 2011 και το 2015 και πως πλέον έφτασαν στον ένα στόχο ο οποίος ήταν η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Πως μέλημά τους πλέον είναι να περάσουν στον επόμενο που είναι η ανάπτυξη της χώρας και πως για να γίνει αυτό καλό θα ήταν να εξαντλήσει η κυβέρνηση την εντολή της, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019. Πως μέλημά τους ήταν η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Προχωρούν λοιπόν με τον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας σεβασμό ο ένας στις θέσεις του άλλου.

Κατόπιν πήραν τον λόγο οι δημοσιογράφοι οι οποίοι άγγιξαν μια σειρά θεμάτων από τα αμυντικά, την καταστροφή στο Μάτι, τη Συμφωνία των Πρεσπών – η οποία κυριάρχησε όπως συνέβη και στην αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού την περασμένη Κυριακή. Ρωτήθηκε για τα αυτοδιοικητικά κι αν θα στηρίξει συγκεκριμένα τον Απόστολο Τζιτζικώστα και είπε πως είναι σε διαπραγματεύσεις και πως δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ονόματα. Ανέφερε πως δεν έλαβαν ανταλλάγματα για την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών αλλά πως ακολούθησαν τον δρόμο του διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών. Συνολικά ακούστηκαν περίπου 30 ερωτήσεις από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας σε μια δίκαιη κατανομή καθώς όσοι ζήτησαν να ρωτήσουν τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων το έπραξαν.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κος Καμμένος είπε πως “θα κάνουμε τα πάντα για να μην οδηγηθούμε σε σύγκρουση και να φτάσουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας, αλλά αν “ο κόμπος φτάσει στο χτένι” και έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή ούτε το δικαίωμα να παραχωρήσουμε το όνομα της Μακεδονίας”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη συνέντευξη Τύπου στην 83η ΔΕΘ.

Στην περίπτωση αυτή, είπε, θα καταθέσει τρεις προτάσεις στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η μία για δημοψήφισμα, η δεύτερη να γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή μετά το πέρας της θητείας της σημερινής κυβέρνησης και η τρίτη για προσφυγή στις εκλογές.

Ο κ. Καμμένος, πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να έρθει στην ελληνική Βουλή πριν από το καλοκαίρι του 2019 και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν τι στάση θα κρατήσουν.
Πολλές από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων επέστρεφαν στο θέμα αυτό αλλά ο κύριος Καμμένος είπε πως δεν μπορούν καταστατικά να δεχθούν τη συγκεκριμένη ονομασία. Πως αυτό θα το τηρήσουν ακόμη κι αν σημαίνει “μη λύση” του ζητήματος. Εξάλλου είπε έχουν περάσει 25 χρόνια… θα μπορούσαν να περάσουν άλλα δέκα μέχρι να δοθεί μια λύση.

Μια από τις ερωτήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν αν έχει ο ΠΑΟΚ προνομιακή μεταχείριση για να εξηγήσει πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο πώς ήρθε η σειρά του ΠΑΟΚ, πως μπορεί να γίνει η παραχώρηση του γηπέδου εφόσον υπάρχει ο χώρος, ότι θα ακολουθήσει τη νόμιμη οδό και σε συνεργασία με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, την κα Νοτοπούλου, πως περιμένουν τα σχέδια με σκοπό να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ γήπεδο το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει και μεγάλες διοργανώσεις.

Ανέφερε πως σύντομα θα λυθεί και το θέμα της ΑΟΖ. Υπενθύμισε πως είναι καραμανλικός, πως συνομιλεί με όσους αισθάνονται το ίδιο. Πως ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τη Νέα Δημοκρατία που έχει συγκεντρώσει νεοφασίστες.

Αναφορικά με τα επεισόδια του Σαββάτου των εγκαινίων είπε πως κακώς έγιναν, πως υπήρχαν ακραία στοιχεία που δυστυχώς εξέθεσαν τον σκοπό και του συλλαλητηρίου ειδικά με τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα. Τέθηκαν και ερωτήσεις που αφορούσαν τους στρατιωτικούς, τα δάνεια, την υγειονομική κάλυψή τους.

Σε ό,τι δε αφορά τα παλαιά στρατόπεδα είπε πως θα τα παραχωρούν εφόσον είναι διαπιστωμένο πως υπάρχει σχέδιο για αυτά και για την ανάπτυξή τους και ανέφερε ως παράδειγμα το Παύλου Μελά για το οποίο μάλιστα κατέθεσε και μια πρόταση να φιλοξενήσει ανάμεσα στα άλλα – όπως το μνημείο των Ποντίων- και το σπίτι του ηθοποιού ώστε να γίνονται σε αυτό μεγάλες παραστάσεις. Θεώρησε ως πολύ καλή κίνηση ό,τι έχει συμβεί με τους μουφτήδες της Θράκης και πως τόσα χρόνια είχαν εγκαταλείψει τους πομάκους στην αγκαλιά των Τούρκων.

Ο κος Καμμένος ρωτήθηκε για την ΕΛΒΟ και απαντώντας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του εκκαθαριστή της ο οποί0ς έχει να επιλέξει μεταξύ της πρότασης της Νότιας Αφρικής και της Γερμανίας και κωλυσιεργεί χωρίς λόγο ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί η ΕΛΒΟ προς όφελος της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα του ΟΑΣΘ.

Ρωτήθηκε αν θα στήριζε την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας κι επανέλαβε την απάντηση του ίδιου πως θα τον ενδιέφερε μια τέτοια περίπτωση μόνο αν εκλεγόταν απευθείας από τον λαό.

Σε ό, τι αφορά τις ευθύνες… ρωτήθηκε σε δυο περιπτώσεις: στους δυο στρατιωτικούς και στο Μάτι. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις είπε πως θα αποδοθούν εφόσον αποδειχθεί πως υπάρχουν.

Ακόμη ανέφερε πως δεν θα κατέβουν με κοινά ψηφοδέλτια με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.

Ρωτήθηκε τέλος σχετικά με το ότι ασχολείται η Ελλάδα με τις Πρέσπες ενώ ο ουσιαστικός κίνδυνος είναι από την ανατολή που αποδεδειγμένα υπάρχει πρόβλημα – πιο οξυμένο από το πραξικόπημα και μετά – και ειδικά απέναντι σε έναν ηγέτη που δεν είναι και ο πιο προβλέψιμος καθώς και το αν ανησυχεί για την άνοδο της ακροδεξιάς στην ΕΕ. Απάντησε πως είναι τεράστιο πρόβλημα η ακροδεξιά, οι νεοναζιστές. Πως πρόκειται για πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την κατάλυση της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Πως τον τρομάζει αυτό ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαφορετικότητα, στο μίσος που προκύπτει από τη διαφορετικότητα των ανθρώπων. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία δεν τον φοβίζουν τόσο οι προκλητικές δηλώσεις, οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Πως τον φοβίζει ο φονταμενταλισμός και η άλλη όψη του αυτή του ναζισμού. Ο φονταμενταλισμός που οδηγεί κι αυτός στη κατάλυση της δημοκρατίας και τη χρήση βίας. Αυτό που τον   απασχολεί για Τουρκία είναι ότι η προσπαθεί με τη στάση της να διαφυλάξει οντότητες που είναι χαρακτηρισμένες ως τρομορατικές από τον διεθνή παράγοντα – όπως τα γραφεία των Μουσουλμάνων Αδερφών, της χαμάς, της Χεζμπολάχ – για άλλους τρομοκρατικές για άλλους όχι- . Η Τουρκία που ζητά από τη Ρωσία και το Ιράν προστασία εδαφών που υπάρχουν τζιχαντιστές. Η Ρωσία το αρνείται. Αυτά με απασχολούν και η δημιουργία ενός θρησκευτικού κράτους κι ενός  φονταμενταλισμού  που έχει οικονομικές δυνατότητες εξάπλωσης στα Βαλκάνια και ως αντίτιμο νεοναζιστικές οργανώσεις που απειλούν τη δημοκρατία. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως σε όποιες ευκαιρίες του δόθηκαν ο κος Καμμένος κατήγγειλε τον νέο δρόμο που έλαβε η Νέα Δημοκρατία, όσους ασχολούνται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Καταφέρθηκε συγκεκριμένα στον κο Μαρινάκη, τον οποίο κατήγγειλε για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσής που έχει για να πετύχει δικούς του σκοπούς.