Ο Τόσκας παρέδωσε στον Σκουρλέτη – Μία κενή θέση πιθανό προοίμιο ανασχηματισμού!

Ο Τόσκας παρέδωσε στον Σκουρλέτη – Μία κενή θέση πιθανό προοίμιο ανασχηματισμού!

Στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, παρέδωσε το πρωί του Σαββάτου τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρωθυπουργό. 

Έτσι η θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μένει κενή, γεγονός που πιθανόν να αποτελεί προοίμιο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Το Μαξίμου δέχεται σε καθημερινή βάση άλλωστε σκληρή κριτική για τους άστοχους χειρισμούς που έγιναν και για τον πλήρη αποσυντονισμό και ο κ. Τσίπρας κρίνει πως είναι αναγκαίο να ανακόψει την ανυπολόγιστη φθορά που δέχεται πιθανόν με έναν ευρύ ανασχηματισμό μετά τον Δεκαπενταύγουστο και ίσως γι αυτό το λόγο δεν τοποθέτηση κάποιον αντικαταστάτη του Νίκου Τόσκα.

 

 

Κάνοντας έναν απολογισμό της θητείας του, ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, λέγοντας πως «η συνείδησή μου μού επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου».

«Η χώρα βίωσε ανείπωτη τραγωδία. Οφέιλουμε να τους θυμόμαστε γιατί μόνο έτσι η πολιτική συγγνώμη θα έχει αντίκρυσμα. Η συνείδησή μου επέβαλε να θέσω από την πρώτη στιγμή στον πρωθυπουργό την παραίτησή μου», είπε ο Νίκος Τόσκας.

«Αυτοί που χάθηκαν δεν θα ξανάρθουν κοντά μας, οφείλουμε να τους θυμόμαστε, να βρούμε τρόπους να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία» τόνισε και τόνισε πως «κάποιοι δεν με πίστευαν που έλεγα ότι δεν είμαι «βιδωμένος» με την καρέκλα μου. Επί 35 χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν το επιδίωξα, αλλά ούτε θα γίνω. Εγώ φορούσα πάντα την στολή και τιμώ τους ανθρώπους με στολή».

 

 

Παίρνοντας το λόγο ο Πάνος Σκουρλέτης, έκανε λόγο για επιβεβλημένη ανάγκη ανασχεδιασμού και ισχυροποίησης της Πολιτικής Προστασίας υπό το πρίσμα και της κλιματικής αλλαγής, που «θα μας φέρνει αντιμέτωπους με ακραία φαινόμενα».

«θα ήταν άδικο να αξιολογήσουμε το έργο της παρουσίας του Νίκου Τόσκα υπό το πρίσμα των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες ακραίας πολιτικής λιτότητας ο Νίκος έκανε εξαιρετική δουλειά. Αντιλαμβάνομαι ότι τόσο για την αστυνομία, όσο και για την πυροσβεστική υπάρχει ανάγκη μέσα από την αποτίμηση, να βρουν πιο ισχυρές, με πιο υψηλό το φρόνημα, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωπα με δύσκολες συνθήκες και πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι η διαρκής αποστολή των δύο αυτών σωμάτων. Αυτοί οι ένστολοι θα κληθούν και τα επόμενα χρόνια να δράσουν και να επιτελέσουν το καθήκον τους. Ας αφήσουμε τη γλυκειά πολιτεία της πολιτικής κερδοσκοπίας και ας σταθούμε όλοι μαζί. Είναι απαίτηση των πολιτών. Η κριτική να γίνει με αποτελεσματικό τρόπο. Θέλω να ευχηθώ να μην βρεθούμε ξανά μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις. Είναι βέβαιο ότι θα έρθουν κι άλλες φορές δύσκολες συγκυρίες. Ευχαριστώ τον Νίκο και προσωπικά και εκ μέρους της κυβέρνησης. Είναι ανιδιοτελής και υπερασπιστής των ιδεών και των αξιών του.

Παράλληλα, σημείωσε, «θεωρούμε απαραίτητο ότι πρέπει οι νόμοι, οι κανόνες να μην ψηφίζονται μόνο και να μην εφαρμόζονται».

Αναφερόμενος στην τραγωδία στο Μάτι επεσήμανε πως «σε μεγάλο βαθμό ο οικιστικός λαβύρινθος της περιοχής έπαιξε ρόλο καθοριστικό στον απολογισμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, να κάνει τομές και να συγκρουστεί με συμφέροντα, όσο κι αν κάποιοι λένε ότι είναι αποπροσανατολιστικό, ειδικά μετά από τόσες απώλειες ζωών. Είναι αποπροσανατολιστικό να βλέπουμε τα εγκλήματα που έχουν γίνει;»

Σύμφωνα με τον ίδιο, τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο εθνικό σχεδιασμό για την πολιτική προστασία.