Ο Τσίπρας ζήτησε απελευθερωθούν η να δικαστούν δίκαια οι δύο στρατιωτικοί μας

Ο Τσίπρας ζήτησε απελευθερωθούν η να δικαστούν δίκαια οι δύο στρατιωτικοί μας

Επιτακτικά ζήτησε την άμεση απελευθέρωση ή τη δίκαιη δίκη των δύο στρατιωτικών μας που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης, ο Τσίπρας από τον Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε με εκπροσώπους  του Τύπου με το πέρας των δίωρων συνομιλιών του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φαινόταν κάπως κουρασμένος και στον τρόπο ομιλίας του και στον τρόπο έκφρασης του αφού όπως παραδέχτηκε ο ίδιος είχε μια δύσκολη συνάντηση.  Ωστόσο σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα των δύο στρατιωτών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, το οποίο αποτέλεσε θέμα συζήτησης τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην κατ΄ιδίαν συνομιλία που είχαν τόνισε πως δεν μπορούν να συσχετιστούν τα δυο θέματα, οι 8 που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και οι 2 στρατιωτικοί. Πως η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχόταν να δώσει άσυλο σε κάποιους που έχουν συμβάλλει στην κατάλυση της νομιμότητας ενός κράτους. Σε ό,τι δε αφορά τους 2 Έλληνες είπε πως κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες εδώ  και 4 μήνες και πως τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνει η νόμιμη διαδικασία και να οριστεί δικάσιμός τους, κάτι που δύναται να ερμηνευθεί ως ότι ζήτησε να δικαστούν κι όχι να απελευθερωθούν.

Ξεκίνησε πάντως την ομιλία του αναφερόμενος στη δύσκολη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που τελείωσε σήμερα. Πως τέθηκαν πολλά ζητήματα αναφορικά και με τις αμυντικές δαπάνες, συζητήσεις που αφορούν ουσιαστικά το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Ανέφερε πως η χώρα είναι πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας. Πως είναι μια αποτρεπτική δύναμη και πληροί  τις συμβατικές της υποχρεώσεις παρά την οικονομική κρίση. Πως παρόλα αυτά αναπτύσσει διεθνείς πρωτοβουλίες για πολυμερή συνεργασία.

Πως αποδεικνύει το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας.

Πως έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας χαρακτηρίζοντάς το ανοιχτή πληγή για τις  διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και εντός της συμμαχίας.

Υπογράμμισε επίσης και το θέμα των 2 στρατιωτικών για ανεπίτρεπτο γεγονός ανάμεσα σε σύμμαχες δυνάμεις και πως αυτό πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

Ανέφερε ακόμη μετά και τα όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  πως πρέπει να εμμείνουμε στη λογική του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των μελών βάσει διεθνούς δικαίου και της ίσης κατανομής των βαρών. Πως δεν πρέπει να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά για τη συμμετοχή στο εξοπλιστικό ζήτημα της Συμμαχίας και πως χρειάζεται σταδιακή εξισορρόπηση των υποχρεώσεων και του οφέλους που αποκομίζει έκαστος από το ΝΑΤΟ. Επίσης αναφορικά στα θέματα της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας πως είναι υπέρ των γενναίων πρωτοβουλιών για την επίλυση των διενέξεων. Πως η Ελλάδα όχι εκ του ασφαλούς αλλά συνεισφέρει  με τις  ενεργητικές πολιτικές της  πρωτοβουλίες για την προώθηση της σταθερότητας.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν είπε πως δεν ήταν από τις ευκολότερες. Πως διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες . Ανέφερε πως έθιξαν σχεδόν όλη την ατζέντα και έθεσε επιτακτικά το θέμα των 2 στρατιωτικών που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε το ζήτημα των 8 στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε πως ενημέρωσε τον Τούρκο πρόεδρο για τη δικαστική εξέλιξη και επανέλαβε το ανεξάρτητο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πως εκείνοι που έχουν επιχειρήσει να καταλύσουν τη νομιμότητα ενός κράτους δεν είναι ευπρόσδεκτοι για την ελληνική κυβέρνηση.

Ακόμη τόνισε την παραβατικότητα των τούρκων στο Αιγαίο και πως αυτή πρέπει να τερματιστεί και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά το κυπριακό πως συνομίλησε το πρωί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τξην ανάγκη να υπάρχουν συνομιλίες στο πλαίσιο που έχει θέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ανέφερε πως  ήταν σήμερα μια ιστορική μέρα πως άρχισαν οι ενταξιακές συνομιλίες της γειτονικής χώρας οι οποίες θα καταλήξουν σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική διαδικασία έτσι όπως αυτή προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του #NATO. #NATOSummit

Gepostet von Alexis Tsipras am Donnerstag, 12. Juli 2018