Ο Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο στενότερων δεσμών με την Ταϊβάν- Εξοργισμένη η Κίνα

Ο Τραμπ υπέγραψε νομοσχέδιο στενότερων δεσμών με την Ταϊβάν- Εξοργισμένη η Κίνα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε την Παρασκευή νομοσχέδιο που προβλέπει στενότερους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, εξοργίζοντας την Κίνα, που θεωρεί τη νήσο επαρχία της η οποία έχει αποσκιρτήσει.

Το νομοσχέδιο, που είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα, θα ετίθετο σε ισχύ σήμερα Σάββατο το πρωί, ακόμη κι αν ο Τραμπ δεν το είχε υπογράψει, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης του αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές και το κάλεσμά του στην Κίνα να μειώσει τη μεγάλη εμπορική ανισορροπία με τις ΗΠΑ, ακόμη κι’ αν η Ουάσιγκτον έχει στηριχθεί στο Πεκίνο για να βοηθήσει στην επίλυση των εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.

«Να τηρήσουν την πολιτική της ενιαίας Κίνας»

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ επαναδιατύπωσε την αντίθεση του Πεκίνου στο νομοσχέδιο και παρότρυνε τις ΗΠΑ να τηρήσουν την πολιτική της «ενιαίας Κίνας» και να διακόψουν τις ανταλλαγές αξιωματούχων με την Ταϊβάν.

Με ανακοίνωσή της μετά την επικύρωση του νομοσχεδίου από τον Τραμπ, η κινέζικη πρεσβεία ανέφερε ότι άρθρα του νομοσχεδίου «παραβιάζουν σοβαρά την αρχή της ενιαίας Κίνας, το πολιτικό θεμέλιο των κινεζικο-αμερικανικών σχέσεων».

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της με αυτό και τη σθεναρή αντίθεσή της», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να «σταματήσουν να επιδιώκουν οποιεσδήποτε επίσημες σχέσεις με την Ταϊβάν, ή τη βελτίωση των σημερινών σχέσεων με κάθε ουσιαστικό τρόπο».

Παρότι επισήμως οι ΗΠΑ δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, έχουν δεσμευτεί δια νόμου να την υπερασπιστούν και είναι ο βασικός προμηθευτής όπλων της νήσου.

Ο Ντάγκλας Παλ, που διετέλεσε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στην Ταϊβάν από το 2002 έως το 2006, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτε στην πραγματικότητα, καθώς δεν είναι δεσμευτικό.

Ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών

Οι αμερικανικές κυβερνήσεις είχαν ήδη τη διακριτική ευχέρεια να επιτρέπουν τις επισκέψεις ανώτερων ταϊβανέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ και τις επισκέψεις ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων και αξιωματικών του στρατού στην Ταϊβάν, δήλωσε.

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα από το Κογκρέσο, ορίζει πως η Ουάσιγκτον θα επιτρέπει εφεξής να γίνονται επίσημες επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων κάθε επιπέδου στην Ταϊβάν, αλλά και επισκέψεις ταϊβανέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ με «συνθήκες σεβασμού» για να συναντώνται με ομολόγους τους.

Η εχθρότητα της Κίνας έναντι της πολιτικής ηγεσίας στην Ταϊβάν έχει κλιμακωθεί αφότου εξελέγη πρόεδρος η Τσάι, ηγέτιδα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος το 2016.

Το Πεκίνο υποπτεύεται ότι η Τσάι επιθυμεί να ανακηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της νήσου, παραβιάζοντας την κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο, ωστόσο η πρόεδρος διαβεβαιώνει πως θέλει να διατηρηθεί το status quo και δεσμεύεται στην υπεράσπιση της ειρήνης.

in.g