Ο Τραμπ πανηγυρίζει τα επιτεύγματα του και απειλεί Κίνα και Ρωσία

Ο Τραμπ πανηγυρίζει τα επιτεύγματα του και απειλεί Κίνα και Ρωσία

 

Ως την καλύτερη στιγμή για να ζει κανείς στην Αμερική, χαρακτήρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τη σημερινή, στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι πάντα θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της Αμερικής, ενώ χαρακτήρισε απειλές για τις ΗΠΑ την Κίνα και τη Ρωσία.

Η καθιερωμένη, ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους είναι μια ευκαιρία για τους προέδρους να ξεδιπλώσουν τις ιδέες και το πολιτικό τους σχέδιο για τη χρονιά που αρχίζει και ταυτόχρονα να αναστοχαστούν για τα πεπραγμένα τους. Συνήθως, χαρακτηρίζονται πληκτικές, βρίθουν κοινοτοπιών και σπάνια αναμένονται με ενδιαφέρον. Αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση του Τραμπ. Κάθε φορά που αρθρώνει δημόσιο λόγο ,ο πληθωρικός πρόεδρος των ΗΠΑ κεντρίζει το διεθνές ενδιαφέρον, ακόμα κι όταν δεν έχει τίποτα να πει.

«Αυτή είναι η νέα μας αμερικανική στιγμή. Δεν ήταν ποτέ καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να ζούμε το αμερικανικό όνειρο», υποστήριξε, για να εισπράξει θερμό χειροκρότημα από το κόμμα και τους οπαδούς του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποτιμώντας τη διακυβέρνηση του στο κρίσιμο θέμα της οικονομίας, υποστήριξε πως  σ’ ένα χρόνο έχει καταργήσει πλήθος ρυθμίσεων που εμπόδιζαν την ανάπτυξη της οικονομίας, το χρηματιστήριο σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η ανεργία των Αφροαμερικανών είναι χαμηλότερη από ποτέ. Ταυτόχρονα, κάλεσε το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νόμο για δημόσιες επενδύσεις 1,5 τρις. δολαρίων, με σκοπό την τόνωση των γηρασκουσών  υποδομών της χώρας. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφέρει την ,έστω και μερική, ανάκληση του Obamacare.

Στο κομμάτι του διεθνούς εμπορίου, επανέλαβε τη πάγια δέσμευση του να επαναδιαπραγματευθεί συμφωνίες που είναι σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες απ τις απειλές του για εμπορικό εναντίον της Ε.Ε, ενώ μια απ τις πρώτες αποφάσεις της διακυβέρνησης του ήταν η αποχώρηση απ τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του Ειρηνικού(TTP).

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΜΥΝΑ

Οι χώρες που είναι «αντίπαλες» των ΗΠΑ, «όπως η Κίνα και η Ρωσία», απειλούν «τα συμφέροντά μας, την οικονομία μας και τις αξίες μας», υποστήριξε επιπλέον ο Ντόναλντ Τραμπ κρίνοντας πως απέναντί τους, «η αδυναμία είναι ο πιο σίγουρος δρόμος προς τη σύγκρουση». Για να εξασφαλιστεί «η ισχύς» της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ απαίτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν τις πιστώσεις που θεωρεί απαραίτητες για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδίως για να «εκσυγχρονιστεί και να ανασυνταχτεί το πυρηνικό μας οπλοστάσιο» ώστε να «καταστεί τόσο ισχυρό που θα αποτρέπει οποιαδήποτε επίθεση».

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Στα εσωτερικά ζητήματα, ο Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε τους ρεπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς να αναζητήσουν συμβιβασμούς σε θέματα όπως η μετανάστευση ,«Απόψε, καλώ όλους μας να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να αναζητήσουμε κοινό τόπο, να ανακαλέσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε για να προσφέρουμε αποτελέσματα στον λαό που εκλεχτήκαμε να για να υπηρετήσουμε». Παράλληλα, χαρακτήρισε «δίκαιη» την πρότασή του για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης και κατήγγειλε τα «ορθάνοιχτα σύνορα» που έχουν «στοιχίσει πολλές ζωές».