
Ο Τραμπ απειλεί με αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg απείλησε ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO), αν αυτός συνεχίσει να μεταχειρίζεται άδικα τις ΗΠΑ.
«Αν δεν βελτιωθούν, θα αποσυρθώ από τον WTO» είπε ο Τραμπ.
Ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υπονόμευε σοβαρά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε το 1994 για να καθορίζει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου και να επιλύει τις διαφορές μεταξύ χωρών. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος, που ακολουθεί μια πολιτική προστατευτισμού αναφορικά με το εμπόριο, καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με άδικο τρόπο από τον οργανισμό.
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμποδίζουν τον τελευταίο καιρό την εκλογή νέων δικαστών στο όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, κάτι που ενδέχεται να καταστήσει αδύνατη την έκδοση αποφάσεων.
Ο Τραμπ καταγγέλλει το άδικο εμπόριο προτού εκλεγεί πρόεδρος. Πέρυσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Ο ΠΟΕ δημιουργήθηκε για να επωφελούνται όλοι εκτός από εμάς (…) Χάνουμε τις προσφυγές, σχεδόν όλες τις προσφυγές στον ΠΟΕ».
Η μεγαλύτερη εμπορική διαμάχη των ΗΠΑ είναι με την Κίνα, με τον Αμερικανό πρόεδρος να έχει επιβάλει δασμούς σε μεγάλο αριθμό προϊόντων που εισάγονται από τη χώρα αυτή.