Ο Ρικάρντο Μούτι για τη Μονσεράτ Καμπαγιέ: Ήταν Πραγματικά θεϊκή

Ο Ρικάρντο Μούτι για τη Μονσεράτ Καμπαγιέ: Ήταν Πραγματικά θεϊκή

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ “έφυγε” χτες από τη ζωή. Η διάσημη Καταλανή σοπράνο άφησε ωστόσο πίσω της μια μεγάλη καριέρα και εξαιρετικές ερμηνείες. Δούλεψε με πλήθος μουσικών και ερμηνευτών. Η Ελ Παΐς δημοσιεύει σήμερα ένα “αποχαιρετιστήριο” κείμενο του μεγάλου διεθυντή ορχήστρας Ρικάρντο Μούτι για την εμπειρία του δουλεύοντας με μια από τις σημαντικότερες φωνές του 20ου αιώνα.

Λέει λοιπόν ο Μούτι: “Δούλεψα πολλές φορές με τη ΄Μονσεράτ” ως διευθυντής ορχήστρας”. Η πρώτη φορά ήταν στη Ρώμη, το 1970, στο Agnese di Hohenstaufen, του Spontini, από το οποίο έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις. Αλλά η πρώτη μεγάλη συνεργασία μας ήταν το 1973 στην ηχογράφηση της Aida, του Verdi, στο Λονδίνο όπου εκείνη τραγούδησε μια Aida που για μένα παραμένει η μεγαλύτερη ερμηνεία του ρόλου μέχρι και σήμερα. Πρέπει να θυμηθώ μια λεπτομέρεια. Στην άρια  “O cieli azzurri”, στην τρίτη πράξη, με το γνωστό Do sobreagudo σχεδόν στο τέλος, αυτό το έγραψε με την πρώτη από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς σπασίματα, χωρίς επαναλήψεις.  Αυτή η άρια είναι το θαύμα του μεγαλείου της τέχνης της Μονσεράτ. Ese aria es un milagro de la grandeza del arte de Montserrat. Κατόπιν κάναμε μαζί την Cavalleria Rusticana, του Mascagni, το I Puritani, του Bellini, και κυρίως μια εξαιρετική Νόρμα του ιδίου στην Όπερα της Βιέννης.

Η Μονσεράτ δεν ήταν μόνο μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στην ιστορία του τραγουδιού αλλά και μια εξαιρετική επαγγελματίας. Μαζί μου πάντα δούλευε μιε μια αφοσίωση που δεν απαντάται εύκολα σήμερα. Αγαπούσα πάντα το τραγούδι και τη φωνή της. Τώρα βρίσκομαι στο Σικάγο όπου χτες διεύθυνα μια συναυλία α λα Συμφώνια, αλλά μου είπαν πως στην Ιταλία όλοι οι σταθμοί του ραδιοφώνου έπαιζαν την άρια “O cieli azzurri” της Aida που ηχογραφήσαμε μαζί και στην οποία η Μονσεράτ εισήλθε στο στούντιο όπως μια Ισπανίδα βασίλισσα. Το τραγούδησε από την αρχή ως το τέλος ανέβηκε σε αυτό το Do sobreagudo σαν να ήταν κομμάτι από ένα αστέρι. Νομίζω πως αν κοιτάξουμε τώρα στον ουρανό αυτό το  Do θα ήταν το αστέρι της Μονσεράτ εκεί.

Είναι ένα πένθος και μια μεγάλη θλίψη για εμένα. Μια απώλεια για τον κόσμο της όπερας. Η Μονσεράτ ήταν μια από τις τελευταίες ντίβες με θετική και ποτέ με αρνητική έννοια.

Ήταν πραγματικά θεϊκή. Ευτυχώς μένουν οι ηχογραφήσεις της ως θύμηση από μια μεγάλη γυναίκα”.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κηδεία της Μονσεράτ Καμπαγιέ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι (13: 00 ώρα Ελλάδας) αύριο Δευτέρα στη Βαρκελώνη. Πλήθος κόσμου αναμένεται αύριο στη νεκρώσιμη ακολουθία πολιτικοί, η βασιλική οικογένεια, πολίτες.