Συνάντηση πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου. Ιερώνυμος: Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, απαιτείται εθνική συναίνεση.

Συνάντηση πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου. Ιερώνυμος: Δεν χρειάζονται συλλαλητήρια, απαιτείται εθνική συναίνεση.

Λίγα λεπτά πριν τις 9 το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος Ιερώνυμο κατά την οποία ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον προκαθήμενο της Ελλαδικής εκκλησίας για το θέμα των Σκοπίων..

Ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να αμβλύνει το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή που είχε οξυνθεί τις προηγούμενες ημέρες μετά την ανταλλαγή επιστολών για το θέμα της ονομασίας, αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, μετέβη στην Αρχιεπισκοπή.

Στις επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες της εκκλησίας για την ονομασία και είχε τονίσει ότι δεν δέχεται την ονομασία Μακεδονία. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, ότι σέβεται τις απόψεις  της εκκλησίας αλλά σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για το ζήτημα την έχει η κυβέρνηση.

Κατά την συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε το μήνυμα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία.

Μετά τη συνάντηση δεν υπήρξαν δηλώσεις και ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του, ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά τη συνάντηση τους, ο κ. Τσίπρας άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκκλησιαστική πτυχή του όλου ζητήματος, που αφορά στην ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τον σεβασμό του στις τοποθετήσεις και τις ανησυχίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα τον κρατάει ενήμερο για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, του ζήτησε να συμβάλει, όπως τονίζεται, ώστε να διασφαλιστεί κλίμα εθνικής ομοψυχίας και υπευθυνότητας, χωρίς κραυγές και άγονες αντιπαραθέσεις.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διατύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης