Ο Πομπέο «πυροβολεί» την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Ο Πομπέο «πυροβολεί» την Τουρκία: Υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Βαρυσήμαντη και ασυνήθιστη για το ΝΑΤΟ ήταν η παρέμβαση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνάντησης με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ, όπου ο Μάικ Πομπέο άσκησε δριμεία κριτική στην Άγκυρα για τις πολιτικές που ακολουθεί και οι οποίες, όπως υπογράμμισε, εναντιώνονται στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεθηκε εκτενώς στις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σε πολύ σκληρή γλώσσα, ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατέληξε λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η Γερουσία των ΗΠΑ πιέζει την κυβέρνηση Τραμπ να προχωρήσει σε βαριές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την αγορά και ενεργοποίηση του συστήματος των S-400.