Ο πανικός του Ερντογάν, οι αγορές του Κατάρ και οι συμμαχίες δυτικών και Αράβων!

Ο πανικός του Ερντογάν, οι αγορές του Κατάρ και οι συμμαχίες δυτικών και Αράβων!

Ο σεΐχης του Κατάρ, Μοχάμεντ δήλωσε πρόσφατα ότι η Ντόχα διατηρεί κάποιες σχέσεις με το Ισραήλ, αν και μόνο σε θέματα που αφορούν τους Παλαιστινίους, όπως ανθρωπιστικές ανάγκες ή αναπτυξιακά έργα. Το Κατάρ, το οποίο έχει επίσης σχέσεις με δύο από τους σφοδρότερους εχθρούς του Ισραήλ, το Ιράν και την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών, με πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ, θέση που επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα που γινόταν αυτή η δήλωση το Κατάρ ολοκλήρωνε την αγορά του 10% του Χρηματιστηρίου της Τουρκίας, με τις δύο χώρες να υπογράφουν συνολικά δέκα νέες συμφωνίες σε μια συνάντηση που έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

Λίγες μέρες μετά και υπό την πίεση των κυρώσεων από την Ε.Ε. ο Τούρκος πρόεδρος αποσύρει το Oruc Reis προσπαθώντας να …ρίξει στάχτη στα μάτια των Ευρωπαίων, αν και οι δηλώσεις του Ακάρ συνεχίζουν να είναι εμπρηστικές!

Τι πραγματικά συμβαίνει με το Κατάρ και την Τουρκία;

Αυτό που πράγματι συμβαίνει ανησυχεί σημαντικές χώρες του αραβικού κόσμου που όχι μόνο έσπευσαν αν συνάψουν σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά να αποκτήσουν στρατιωτική συνεργασία με χώρες της Ε.Ε. όπως εμείς και η Γαλλία! Ακόμα και πιο «παραδοσιακή» Αίγυπτος δραστηριοποιείται πλέον και στρατιωτικά με την άσκηση Μέδουσα να γίνεται ξαφνικά πολυεθνική, κάνοντας τους Τούρκους να μιλήσουν για μια επικίνδυνη για τη Τουρκία συμμαχία!

Και ενώ όλα αυτά διεξάγονται το Κατάρ συνεχίζει να αγοράσει την Τουρκία, σε μια προσπάθεια διάσωσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έπεσαν στο χαμηλότερο από ποτέ σημείο!

 

Παράδειγμα προς μίμηση για τον Ερντογάν το καθεστώς του Κατάρ

Το πρώτο άτομο που απαντά στο τηλέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν κάθε φορά που ξεμένει από χρήματα είναι ο Εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Ήταν το Κατάρ των 300.000 που έσπευσε να βοηθήσει την Τουρκία των 82 εκατομμυρίων μετά την κρίση του κορωναϊού, όταν τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας τελείωσαν και υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος στην προσπάθεια στήριξης της λίρας.

Το Κατάρ είναι ένα κράτος 11.627 τ. χλμ. και 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατηγορείται ότι είναι κράτος – τρομοκράτης από τη διεθνή κοινότητα. Την ίδια στιγμή όμως το Κατάρ είναι μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, έχοντας τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου και μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.

Η χώρα έχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ είναι μια χώρα πολύ υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης και το πιο προχωρημένο Αραβικό κράτος στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Το Κατάρ είναι σημαντική δύναμη στον αραβικό κόσμο, υποστηρίζοντας οικονομικά αρκετές ομάδες ανταρτών κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Επίσης, το Αλ Τζαζίρα, ειδησεογραφικό δίκτυο δορυφορικής τηλεόρασης, έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Για το μέγεθός του, το Κατάρ ασκεί δυσανάλογα μεγάλη επιρροή στον κόσμο, και έχει αναγνωριστεί ως μέση δύναμη.

Όμως ενδιαφέρον έχει το πολίτευμα αυτού του μικροσκοπικού αλλά πολύ δυνατού κρατιδίου. Το Κατάρ είναι συνταγματική μοναρχία που κυβερνάται από τον Οίκο των Αλ Θανί που κυβερνάει το Κατάρ σχεδόν δύο αιώνες, από την ίδρυση του βασιλικού οίκου το 1825.

Το Κατάρ είναι μια σκληρή συνταγματική μοναρχία.

Παράλληλα ο Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία επί 18 χρόνια και πλέον με τις συνταγματικές αλλαγές που έχει προωθήσει λειτουργεί ως συνταγματικός μονάρχης!

Ο …τρίτος της παρέας, το Ιράν έχει ένα παρόμοιας σκληρότητας θεοκρατικό πολίτευμα!

 

Επέκταση του Κατάρ η δημιουργία μουσουλμανικού τόξου;

Μία πρώτη ανάγνωση δείχνει ξεκάθαρα τη δημιουργία ενός μουσουλμανικού τόξου επιρροής στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικότερα του δυτικού κόσμου κάτι που όπως είναι φυσικό ανησυχεί.

Η Τουρκία αποτελεί ή αποτελούσε την ανάσχεση αυτού τόξου επιρροής, όμως όπως φαίνεται κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

Αυτός είναι ίσως ο λόγος που η Ε.Ε. είναι διστακτική προς την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία. Ελπίζει ότι ο Ερντογάν, απλώς πιεσμένος από τα προβλήματα έκανε μια πρόσκαιρη στροφή προς το Κατάρ και θα καταφέρει να τον επαναφέρει στον δυτικό προσανατολισμό.

Όμως φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πλέον εφικτό. Φαίνεται ξεκάθαρα από τις συμμαχίες των υπόλοιπων αραβικών κρατών με κράτη της Ε.Ε. όπως είμαστε εμείς αλλά και με τους Ισραηλινούς!

Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή: Το Κατάρ να κάνει απλώς business ποντάροντας στη κατάρρευση του Ερντογάν που ίσως οδηγήσει στην τριχοτόμηση της Τουρκίας, ώστε να βρεθεί ως ιδιοκτήτης πλέον, εντός Ε.Ε. Ίσως γι αυτό αγοράζει ότι υπάρχει διαθέσιμο στη Κωνσταντινούπολη, ακόμα και οικόπεδα!

 

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης