Ο Ομπάμα τιμά αύριο τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μαντέλα!

Ο Ομπάμα τιμά αύριο τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μαντέλα!

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται αύριο, 18 Ιουλίου, από την ημέρα που γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα. Ο άνθρωπος συνώνυμο της πάλης της Νότιας Αφρικής ενάντια στο απαρτχάιντ. Ο άνθρωπος που φυλακίστηκε επί 27 χρόνια – πολλά εκ των οποίων στο Νησί Ρόμπεν- και ο άνθρωπος που διαπραγματεύθηκε τον τερματισμό του θεσμοποιημένου ρατσισμού με τον Φρεντερίκ ντε Κλερκ, μοιράστηκε μαζί του το Νόμπελ Ειρήνης το 1993 και κατόπιν εκλέχτηκε και ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος στη χώρα του.

Τον άνθρωπο που έλεγε πως “είναι εύκολο να σπας και να καταστρέφεις. Οι ήρωες είναι αυτοί που κάνουν ειρήνη και χτίζουν”.

Αύριο, στην Παγκόσμια Μέρα του Νέλσον Μαντέλα θα βρεθεί στη Νότιο Αφρική και ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην αφρικανική ήπειρο τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για τον Μαντέλα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Ομπάμα έχει επανειλημμένως δηλώσει πόσο τον έχει επηρεάσει ο ιστορικός ηγέτης και πως γερουσιαστής ακόμη, είχε πάντα μαζί του μία φωτογραφία του με τον Μαντέλα.

Η ομιλία στο Γιοχάνεσμπουργκ συνιστά για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ίσως την πιο σημαντική εμφάνισή του μετά το τέλος της οκταετούς θητείας του. Μεταξύ άλλων μάλιστα πρόκειται να αναφέρει ότι η πολιτική του αφύπνιση ξεκίνησε με μία ομιλία κατά του απαρτχάιντ.

Ο ίδιος είχε θυμηθεί όταν ο Νέλσον Μαντέλα πέθανε, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, ότι μία ομιλία του κατά του απαρτχάιντ, το 1981, σε πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες, ήταν το πρώτο πράγμα που είχε κάνει και «αφορούσε την πολιτική ή τις πολιτικές του πεποιθήσεις».

Αξίζει να αναφερθεί πως τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μαντέλα θεωρούνται από τον ΟΗΕ ως ευκαιρία να ακολουθήσουν οι άνθρωποι το παράδειγμά του και να “κάνουν τον κόσμο καλύτερο”. Το δε Ινστιτούτο Νέλσον Μαντέλα αφιερώνει τη φετινή ημέρα σε δράση κατά της Φτώχειας τιμώντας το μοντέλο ηγεσίας που προσέφερε και την αφοσίωσή του  στη μάχη κατά της φτώχειας και την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους.

Μήνυμα με αφορμή την αυριανή ημέρα εξέδωσε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Στο βίντεο ο Γκουτέρες αναφέρει πως ο “Μαντέλα ήταν ένας παγκόσμιος μαχητής της δικαιοσύνης και της ισότητας. Συνεχίζει να εμπνέει τον κόσμο μέσω του παραδείγματος και της συμπόνιας που επεδείκνυε. Πως φυλακίστηκε για πολλά χρόνια αλλά πως δεν έγινε φυλακισμένος του παρελθόντος του. Αντίθετα προσέφερε την ενέργειά του για την ειρήνη και τη συμφιλίωση και το όραμά του για μια ειρηνική, πολυεθνική και δημοκρατική Νότια Αφρική. Αυτή την ημέρα που σηματοδοτεί τα 100 χρόνια από τη γέννησή του τιμούμε τις υπηρεσίες που προσέφερε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.  Σπάνια ένας άνθρωπος στην ιστορία έχει προσφέρει τόσα πολλά για να “ταράξει” τα όνειρα των ανθρώπων και να τα κάνει πράξη. Η πάλη για ισότητα, αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη συνεχίζεται. Ο  θρύλος του Μαντίμπα – όπως τον αποκαλούσαν τα μέλη της φυλής του- μας δείχνει τον δρόμο!” καταλήγει το μήνυμα του Γκουτέρες.