Ο μεσίτης κι ο πετρελαιάς που δεν συμφώνησαν ποτέ σε τίποτα

Ο μεσίτης κι ο πετρελαιάς που δεν συμφώνησαν ποτέ σε τίποτα

Ο ένας, ζάπλουτος επιχειρηματίας και εξωστρεφής πλεϊμπόι από τη Νέα Υόρκη. Ο άλλος, γέννημα θρέμμα Τεξανός που δεν σηκώνει πολλά αστεία, αφεντικό ενός πολυεθνικού πετρελαϊκού κολοσσού. Αν τα προφίλ των δύο αντρών μοιάζουν ασύμβατα, έτσι εξηγείται γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρεξ Τίλερσον δεν ταίριαξαν ποτέ μεταξύ τους. Η αποπομπή του Τίλερσον από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά σαν το προαναγγελθέν τέλος ενός δυσλειτουργικού γάμου.

Η επιλογή του Τίλερσον για τη νευραλγική θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, δημιούργησε προσδοκίες, αλλά και φόβους. Αφ ενός, ο Τίλερσον ήταν ένας επιτυχημένος μάνατζερ με γνώση στη διοίκηση μεγάλων οργανισμών και με εξαιρετικές σχέσεις με σημαντικούς ξένους ηγέτες. Η βράβευση του από τον πρόεδρο Πούτιν το 2013, εξυπηρετούσε τα σχέδια της νέας διοίκησης Τραμπ για άνοιγμα προς τη Ρωσία. Από την άλλη, ο Τίλερσον δεν διέθετε διπλωματική εμπειρία, ούτε γνώσεις διεθνών σχέσεων για να αναλάβει τη θέση του «τροχονόμου» της διεθνούς τάξης.

Διαφωνίες κα ασυμφωνία χαρακτήρων

 

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Τράμπ και ο Τίλερσον συμφώνησαν ποτέ, έστω και στα στοιχειώδη. Από την αρχή της θητείας του, ο Τίλερσον, προέβαλε την εικόνα του ψύχραιμου, μετριοπαθούς διπλωμάτη, που έσπευδε να σβήσει τις φωτιές που άναβε ο παρορμητικός και φλύαρος προϊστάμενος του. Στο ζήτημα της Κορέας ο ένας μίλαγε για διπλωματία και συζητήσεις, την ώρα που ο άλλος απειλούσε με ΄΄φωτιά και οργή΄΄. Ο Τίλερσον θεωρούσε, όχι άνευ κριτικής, λειτουργική τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ενώ ο Τράμπ την ονόμαζε ΄΄ η χειρότερη συμφωνία στην ιστορία των ΗΠΑ΄΄ και  ζητούσε την κατάργηση της. Σε αυτά μπορούν να προστεθούν οι συχνά διιστάμενες απόψεις τους για το ΝΑΤΟ και την κρίση του Κατάρ.

Οι διαρκείς διαφωνίες είχαν δυσαρεστήσει  τον Τεξανό πετρελαιά, που οι φήμες τον ήθελαν να φλερτάρει πολλάκις με την παραίτηση. Η αλήθεια είναι ότι Τραμπ δεν εμπιστεύεται εύκολα ανθρώπους που δεν ανήκουν στο στενό του κύκλο και πολύ περισσότερο ανθρώπους που είναι εξίσου επιτυχημένοι στις καριέρες τους, όπως ο Τίλερσον. Ο τελευταίος δεν έτρεφε ιδιαίτερη εκτίμηση προς το πρόσωπο του προέδρου και οι εκατέρωθεν διαψεύσεις πως ο Τίλερσον είχε αποκαλέσει τον Τραμπ ΄΄ηλίθιο΄΄ μάλλον δεν πείθουν.

Δύο σενάρια- Η Ρωσία και ο γαμπρός

Μία εκδοχή θέλει την καθαίρεση του Τίλερσον να οφείλεται στη στήριξη που παρείχε στη βρετανική κυβέρνηση, στην υπόθεση με τη δολοφονία του Ρώσου πράκτορα. Η διοίκηση Τραμπ είναι εξαιρετικά επιεικής και φειδωλή στις καταδίκες απέναντι στη Ρωσία, ρίχνοντας νερό στο μύλο όσων υποστηρίζουν τη θεωρία των σχέσεων Τραμπ-Κρεμλίνου.

Η δεύτερη εκδοχή, θέλει τον γαμπρό και στενό σύμβουλο του προέδρου, Τζάρεντ Κόυσνερ, να είναι ο υπεύθυνος για την καρατόμηση Τίλερσον. Ο πρώην, πλέον, Υπουργός Εξωτερικών διαφωνούσε με τη διαχείριση της κρίσης του Κατάρ από τις μοναρχίες του Κόλπου, που έχει, βέβαια, ως βασικό στόχο την απομόνωση και μακροπρόθεσμα την εξουδετέρωση του Ιράν. Ο Κούσνερ, εβραϊκής καταγωγής, θεωρείται ο συνδετικός κρίκος του Λευκού Οίκου με τις μοναρχίες του Κόλπου και το Ισραήλ και αρχιτέκτονας του καινοφανούς άξονα Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ εναντίον του Ιράν. Οι γνωρίζοντες σημειώνουν, πως πριν λίγες ημέρες στο Καπιτώλιο βρέθηκε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ τις επόμενες ακολουθεί ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο ίδιος ο Τίλερσον δήλωσε, πως πληροφορήθηκε την απομάκρυνση του από το twitter. Όποια εκδοχή κι αν είναι σωστή, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να κάνει την αμερικανική πολιτική ζωή τόσο απρόβλεπτη όσο είναι κι ο ίδιος.