Ο Μακρόν “έκλεισε” την πόρτα της Ε.Ε. στον Ερντογάν

Ο Μακρόν “έκλεισε” την πόρτα της Ε.Ε. στον Ερντογάν

Το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στην Ευρώπη δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον ίδιο καθώς βρήκε «τοίχο» για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Παρίσι, μετά την συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του, ενώ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, είχε φραστικό επεισόδιο με  Γάλλο δημοσιογράφο.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου κατέστησε σαφές πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ τα επόμενα χρόνια. Αναφερόμενος εμμέσως στις διώξεις που έχουν σημειωθεί στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είπε χαρακτηριστικά πως «όσον αφορά τις σχέσεις με την ΕΕ, είναι ξεκάθαρο πως οι πρόσφατες εξελίξεις και επιλογές δεν επιτρέπουν οιαδήποτε πρόοδο στη διαδικασία».

Ο κ. Μακρόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός τονίζοντας πως οι δημοκρατίες οφείλουν να σέβονται το κράτος δικαίου ακόμα κι όταν μάχονται κατά της τρομοκρατίας, και υπενθύμισε τις συμβατικές υποχρεώσεις τις Τουρκίας στο μέτωπο των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ωστόσο, ο κ. Μακρόν επισήμανε ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στην Ευρώπη, όμως έθεσε την ιδέα μίας ιδιαίτερης συνεργασίας με την Άγκυρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η χώρα του από τις «παγωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία περιμένει εδώ και 54 χρόνια έξω από την πόρτα της ΕΕ, αυτή η κατάσταση κουράζει το τουρκικό έθνος και θα μας υποχρεώσει να λάβουμε μία τελική απόφαση. Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό μας στην Ε.Ε.»

Ο κ. Ερντογάν έβαλε και κατά του Τύπου και των λειτουργών του λέγοντας πως «η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν “κηπουρούς”» που τους στηρίζουν» και πρόσθεσε πως «αυτοί  οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πώληση όπλων στη Συρία το 2014 ο κ. Ερντογάν τον κατηγόρησε λέγοντας πως «Μιλάτε σαν γκιουλενιστής».