Ο Ερντογάν «ψάχνεται» ξανά με την Ε.Ε. μετά τη «φάπα» των Αμερικάνων – Τηλεφώνησε στον Σαρλ Μισέλ!

Ο Ερντογάν «ψάχνεται» ξανά με την Ε.Ε. μετά τη «φάπα» των Αμερικάνων – Τηλεφώνησε στον Σαρλ Μισέλ!

Ανατολίτικου τύπου πρακτικές που θυμίζουν περισσότερο παζάρι σε αγορά, παρά τακτική εξωτερικής πολιτικής, επιδίδεται ο Ερντογάν μετά τη «φάπα» που δέχθηκε από τους Αμερικάνους κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να τα βρει ξανά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τηλεφωνώντας στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ!

Η επικοινωνία του Σαρλ Μισέλ με τον Ερντογάν έγινε κατόπιν αιτήματος της ‘Αγκυρας, όπως ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με εμφανώς πεσμένους τους τόνους εξέφρασε την επιθυμία να ανοίξει «μια νέα σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία του Τούρκου ηγέτη με ανώτατο Ευρωπαίο αξιωματούχο της Ε.Ε. μετά τις αποφάσεις εις βάρος της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής.

«Η Τουρκία επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα με την ΕΕ και να «ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες με την ΕΕ, εξετάζοντας την κατάσταση στο σύνολό της και  στη βάση κοινών συμφερόντων», είπε ο Ερντογάν στον Σαρλ Μισελ σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, το Σύμφωνο Μετανάστευσης που υπεγράφη το 2016 μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία για τη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική πλευρά αποφεύγει συνεχώς τις διαπραγματεύσεις.

Τονίζοντας ότι η πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζεται στη νομιμότητα, υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά καταβάλλει πάντοτε τις απαραίτητες προσπάθειες για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στην περιοχή.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική και συνετή στάση απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, μία ημέρα μετά την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών συστημάτων S-400.

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του ενημέρωσε τον Ερντογάν για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε την ανάγκη για διαρκή και σε βάθος αποκλιμάκωση καθώς και για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών το συντομότερο δυνατόν.

Ο Σαρλ Μισέλ και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, ενώ από το γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει εκδοθεί αντίστοιχη ανακοίνωση προς το παρόν!