Ο δρόμος του Ερντογάν ολοταχώς σε αυτοκαταστροφικό μονόδρομο – Η αποκάλυψη του «άξονα»

Ο δρόμος του Ερντογάν ολοταχώς σε αυτοκαταστροφικό μονόδρομο – Η αποκάλυψη του «άξονα»

Πολλοί πιστεύουν ότι μετά από τις αυστηρές κυρώσεις των ΗΠΑ και τις αναμενόμενες από την πλευρά της Ε.Ε. ο Ερντογάν θα κάνει μια μεγάλη κωλοτούμπα και θα επιστρέψει στην «αγκαλιά» της δύσης!

Η αλήθεια είναι ότι η εκδήλωση του «άξονα» Ρωσίας – Ιράν – Πακιστάν με σχετικές δηλώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε υπάρχει το Κατάρ που δεν προχώρησε σε κάποια δήλωση αλλά όλοι γνωρίζουν ότι στηρίζει τον Ερντογάν οικονομικά και το Αζερμπαιτζάν με τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου!

Ο Ερντογάν αποδεικνύεται πλέον ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος του νέου «άξονα» που επιχειρεί να ταράξει τον κόσμο ολόκληρο. Γιατί δεν είναι μόνο η Τουρκία που τα έχει βάλει με την Ελλάδα, τη Κύπρο, τη Γαλλία και γενικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι και το Πακιστάν που τα έχει βάλει με την Ινδία. Το Κατάρ και το Ιράν με τα αραβικά κράτη.

Όσο για τη Ρωσία, ο Πούτιν γνωρίζοντας τις γεωπολιτικές αστάθειες επιχειρεί να συντονίσει και να ωφεληθεί, ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρισκάρει περισσότερο από εκεί που παραδοσιακά επεμβαίνει η Ρωσία. Με απλά λόγια όταν τα πράματα φτάσουν στο απροχώρητο θα αποχωρήσει!

Η αλήθεια είναι ότι το κακό θεριεύει με τον Ερντογάν να καλείται να αποσβέσει ή όχι την κατάσταση. Προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα πράξει κάτι τέτοιο, παρά το τηλεφώνημα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Άλλωστε αν από αυτό το τηλεφώνημα προέκυπτε κάτι θετικό, τότε η Μέρκελ δεν θα έκανε τη δήλωση στην ομοσπονδιακή βουλή της χώρα της.

Για «σειρά προκλητικών ενεργειών» της Τουρκίας στην Μεσόγειο, οι οποίες πλήττουν κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε λόγο η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ανάγκασαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο κυρώσεων.

Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «μιλήσαμε εκτενώς για τις σχέσεις με την Τουρκία. Δυστυχώς η κατάσταση είναι έτσι, ώστε μαζί με τα επιθυμητά θετικά πράγματα στα οποία θέλουμε να συνεργαστούμε, για παράδειγμα στο θέμα της μετανάστευσης και της στήριξης της Τουρκίας σε αυτούς τους τομείς, πρέπει όμως και να επισημάνουμε ότι υπάρχει μια σειρά προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην νότια Μεσόγειο, από τις οποίες πλήττονται κυρίως η Ελλάδα και η Κύπρος και για αυτό αποφασίσαμε επιπλέον καταχωρήσεις στον κατάλογο», δήλωσε η ‘Αγγελα Μέρκελ κατά την διάρκεια της «Ώρας των Ερωτήσεων» της Καγκελαρίου στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε σήμερα τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον εναντίον της Τουρκίας, επειδή αγόρασε ένα ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, χαρακτηρίζοντάς τις επίθεση εναντίον «της κυριαρχίας» της χώρας του.

«Για τι είδους συμμαχία πρόκειται; Η απόφαση αυτή είναι μια ανοικτή επίθεση εναντίον της κυριαρχίας μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Τουρκίας και των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν υποστήριξε ακόμη πως οι αμερικανικές κυρώσεις θα αποτύχουν στον στόχο τους που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αποθαρρύνουν στις προσπάθειες της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως οι κυρώσεις δείχνουν μια εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε πως τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ’ αυτές θα ξεπερασθούν.

Όπως διαφαίνεται αν τις επόμενες μέρες ο Ερντογάν δεν κάνει την πολυπόθητη από τον δυτικό κόσμο κωλοτούμπα – επιστροφής, οι εξελίξεις δείχνουν έναν αυτοκαταστροφικό μονόδρομο για τον ίδιο και τη χώρα του!

 

Το άρθρο έγραψε ο Κώστας Μπούρης