Ο Δημήτρης Αντωνίου επανέφερε με την περιπέτειά του το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε πλοία κι άλλα ΜΜΜ

Ο Δημήτρης Αντωνίου επανέφερε με την περιπέτειά του το θέμα της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε πλοία κι άλλα ΜΜΜ

Ένα ακόμη επεισόδιο στην ανύπαρκτη σχεδόν πρόνοια για όσους κυκλοφορούν με αναπηρικά αμαξίδια έζησε ο Δημήτρης Αντωνίου. Ο 28χρονος “ήρωας της Καλαμαριάς” ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους λόγω της δύναμης της θέλησης που έχει, της σεμνότητάς του και της αγάπης του για τη ζωή, την αξιοπρεπή ζωή.

Ο Δημήτρης είχε μια “άσχημη εμπειρία, την οποία δεν θα ξαναεπιχειρήσω. Θα περιμένω να γίνει κάτι άμεσα. Είναι θέμα ασφάλειας των επιβατών και πρέπει να δοθεί λύση”, δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 28χρονος Δημήτρης Αντωνίου, που “παγιδεύτηκε” με το αναπηρικό του αμαξίδιο στο γκαράζ πλοίου κατά τη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού του από την Κεραμωτή στη Θάσο.

Με μια ανάρτησή του στο facebook μέσα από το πλοίο, ο Γιώργος Αντωνίου έφερε στο προσκήνιο το θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες με πλοίο, μεταφέροντας την εμπειρία που έζησε “εγκλωβισμένος” με το αναπηρικό του αμαξίδιο μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πλατφόρμα στάθμευσης των οχημάτων ενός φέρι-μποτ.
“Είναι πολλά τα θέματα προσβασιμότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εγώ θέλησα να πάω από την Κεραμωτή στη Θάσο και να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά πλοίο. Επικοινώνησα με δύο εταιρίες που μου είπαν πως εάν θέλω να ταξιδέψω αναγκαστικά θα πρέπει να μείνω στο αυτοκίνητο γιατί δεν υπάρχει τρόπος να ανέβω στο κατάστρωμα του πλοίου. Στην αρχή συμφώνησα γιατί ήταν απλό το δίλημμα: ή δεν πας καθόλου ή βιώνεις την ταλαιπωρία του γκαράζ”, εξιστορεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Όταν όμως το βίωσα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που μετακινήθηκα με πλοίο, ήταν δυσάρεστο το συναίσθημα. Σκέφτηκα γιατί το κάνω όλο αυτό; Έβαλαν το αυτοκίνητο σε σκιά, όμως στεναχωρήθηκα γιατί αυτό γίνεται πολλά χρόνια τώρα.  Υπάρχον άνθρωποι που ταλαιπωρούνται και μετακινούνται συχνά με πλοία και έχουν περάσει χίλια μύρια με πλοία”, προσθέτει ο 28χρονος.
“Μου πρότειναν οι άνθρωποι του πλοίου να με κουβαλήσουν. Το αναπηρικό αμαξίδιο είναι ηλεκτροκίνητο και ζυγίζει από μόνο του 150 κιλά. Πώς να σηκώσουν 200 κιλά, μ’ εμένα επάνω, από τη σκαλίτσα”, συμπληρώνει.
Όπως δηλώνει ο κ. Αντωνίου δεν είναι “μόνο τα άτομα με αναπηρία, είναι και οι ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να ανέβουν τις σκάλες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είδα στο γκαράζ του πλοίου και μια μαμά με τα παιδιά της, που δεν μπορούσε να ανεβάσει τα καρότσια από τη σκάλα. Είναι θέματα που πρέπει να λυθούν και απορώ γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε κάνει κάτι”.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία με το πλοίο, ο 28χρονος αναφέρθηκε στις μετακινήσεις των ατόμων με ειδικές ανάγκες με τα μέσα μεταφοράς στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως είναι ένας “Γολγοθάς” είτε με τα αστικά λεωφορεία είτε με ταξί και τρένα.
Ακόμη και η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης είναι δύσκολη εξαιτίας των παράνομων παρκαρισμένων Ι.Χ. αυτοκινήτων στις ειδικά διαμορφωμένες ράμπες. “Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και οι πολίτες μπήκαν στη λογική να καλούν την τροχαία, όταν κάποιος άλλος έχει παρκάρει παράνομα σε αυτές”, τονίζει ο 28χρονος.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δημήτρης Αντωνίου έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που κυκλοφορούν με αμαξίδια, στην εκπαίδευση όλων σε ό,τι αφορά την ασφαλή οδηγητική συμπεριφορά , ενώ έχει γράψει κι ένα θεατρικό έργο στο οποίο πρωταγωνιστούσε και που ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χειμώνα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ