Ο δεκάλογος του καλού ψητά!

Ο δεκάλογος του καλού ψητά!

Καλοκαίρι, κήπος, μπύρες ή τσιπουράκι και μπάρμπεκιου! Το όνειρο πολλών για ένα σούπερ γεύμα. Και φυσικά με τα τα εύσημα στον ψητά! Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για το σωστό ψήσιμο ειδικά του κρέατος;  Σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό κάθε ξεχωριστού κομματιού από κρέας ώστε να έχουν εξοντωθεί όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί;

Ιδού τι πρέπει να συμβαίνει:

  1. Το εξωτερικό χρώμα δεν αποτελεί ένδειξη καλού ψησίματος

Δεν μπορείτε να καταλάβετε εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια απλά και μόνο από την εξωτερική του όψη. Πολλά κρέατα μπορεί να μοιάζουν “ροζ” στην εμφάνιση, αλλά να έχουν μαγειρευτεί σωστά, ή και το αντίθετο.

2. Ο χρόνος ξεκούρασης είναι σημαντικός
Αφού αφαιρέσετε το κρέας από την ψησταριά, αφήστε το να «ξεκουραστεί». Κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης, η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή ή συνεχίζει να αυξάνεται, καταστρέφοντας τα επιβλαβή μικρόβια.

3. Η φωτιά να είναι μέτρια
Μπορεί οι μεγάλες φλόγες να σας εντυπωσιάζουν, αλλά για ένα άψογο barbeque απαιτείται μέτρια φωτιά. Αφήστε τα ξύλα να καούν και μόλις κατεβάσουν κάρβουνα απομακρύνετε τα ξύλα για να βάλετε το κρέας.  Αν βάλετε το κρέας στις φλόγες θα καεί. Αν όμως το βάλετε στα κάρβουνα θα καραμελώσει εξωτερικά και θα μείνει ζουμερό εσωτερικά.

4. Σε θερμοκρασία δωματίου
Πριν βάλετε το κρέας στη σχάρα βγάλτε το από το ψυγείο και αφήστε το τουλάχιστον για μισή ώρα έξω, για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

5. Μην αλατίζετε από πριν
Μην αλατίζετε το κρέας εκ των προτέρων. Αν το αλατίσετε πριν, θα χάσει πολλά από τα υγρά του.

6. Μαρινάρετε το κρέας
Για να δώσετε μια νόστιμη, λεπτή γεύση στο κρέας, μαρινάρετέ το. Φτιάξτε μια εύκολη μαρινάδα με λάδι, φρέσκο θυμάρι, θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδο.

7. Άλειψε με λάδι στη σχάρα
Σημαντικό μυστικό, περάστε με αρκετό λάδι τη σχάρα, για να μην σας κολλήσει το κρέας.

8. Προθερμάνετε τη σχάρα
Μπορεί τα κάρβουνα να μην πρέπει να καίνε, όπως προαναφέραμε, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τη σχάρα. Η σχάρα θα πρέπει να είναι καυτή.

9. Μην ακουμπάτε το κρέας
Είναι ένα λάθος που το κάνουν όλοι, γιατί απλά είναι η εύκολη λύση. Το γυρίζετε με το πιρούνι. Όμως αν θέλετε ένα ζουμερό φιλέτο, ή μια ζουμερή μπριζόλα ή οτιδήποτε άλλο, μην τρυπάτε το κρέας. Αν θέλετε να του αλλάξετε πλευρά πιάστε το με μια λαβίδα, ποτέ με το πιρούνι.  Επίσης, ποτέ μην πιέζετε με τη σπάτουλα το κρέας προς τα κάτω, για να επιταχύνετε το ψήσιμο.

10. Και φυσικά σε καμία περίπτωση ΜΗΝ κόβετε το κρέας ενώ ακόμη ψήνεται.

Καλή σας επιτυχία και κυρίως… καλή όρεξη!