Ούτε ο Αλαχ φαίνεται ότι μπορεί να σώσει την Τουρκική οικονομία μετά τη χαριστική βολή Τραμπ

Ούτε ο Αλαχ φαίνεται ότι μπορεί να σώσει την Τουρκική οικονομία μετά τη χαριστική βολή Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε τον Αλάχ για τη διάσωση της Τουρκικής οικονομίας όταν η λίρα κατέγραφε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Λίγο μετά ανακοινώθηκε η απόφαση Τραμπ για την επιβολή διπλάσιων δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο που δίνει τη «χαριστική βόλη» στη Τουρκική οικονομία, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλέστηκε τη βοήθεια του Αλαχ σε ομιλία του και  τόνισε ότι «με τη βοήθεια του Θεού ο οικονομικός πόλεμος θα κερδιθεί». «Εάν έχετε δολάρια, ευρώ ή χρυσό κάτω από το μαξιλάρι σας να πάτε στις τράπεζες και να τα ανταλλάξετε με τουρκικές λίρες. Είναι μια εθνική μάχη», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

 

 

Μετά τις εξελίξεις αυτές η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει 35% από τις αρχές του έτους, συνέχισε την ελεύθερη πτώση της και μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ έκανε βουτιά 19%.

Ούτε καν οι ανακοινώσεις για το στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία από τον γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δεν στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν έστω και σε μια μικρή ανάκαμψή της. O Τούρκος ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα υπάρξει δημοσιονομική πειθαρχία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λάβρος κατά της Δύσης και όσων τους “πολεμούν” -όπως είπε σε ομιλία του- προσπάθησε να καθησυχάσει τους πολίτες για την πτώση της λίρας.

Η «τέλεια καταιγίδα» της τουρκικής οικονομίας έχει γεωπολιτικά, νομισματικά και μακροοικονομικά αίτια.

Η ενός ανδρός αρχή με τον πρόεδρο να διορίζει απευθείας ακόμα και τον κεντρικό τραπεζίτη και η ένταση στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον προκαλούν ανησυχία στις αγορές.

 

 

Οι κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η μια πλευρά του νομίσματος η άλλη έχει να κάνει με τους φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπέρασαν το 7% το 2017. Η κατανάλωση τονώθηκε και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 16%, ενώ διογκώθηκε το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Μετά τις εκλογές η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι υποσχέσεις για επενδύσεις δισεκατομμυρίων δεν φαίνεται να προχωρούν. Το εξωτερικό χρέος της Τουρκίας φτάνει το 53% του ΑΕΠ και κατά τα 2/3 βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε καλέσει πάλι τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει. Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα καταγράφει απώλειες άνω του 35%!

 

 

Πτώση στη Νέα Υόρκη

Από την άλλη πλευρά οι διεθνείς επενδυτές φάινεται πως δεν πήραν με καλό μάτι την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επθιβάλει δασμούς στο αλουμίνιο και το χάλυβα προς την Τουρκία.

Ο δείκτης Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση άνω των 200 μονάδων εν μέσω εκτεταμένων ρευστοποιήσεων, καθώς η τουρκική λίρα κατρακυλάει εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και την ολοένα και

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, οδηγώντας σε μεγαλύτερες απώλειες το τουρκικό νόμισμα και εγείροντας ανησυχίες ότι η κρίση θα μπορούσε να ενσκήψει και σε άλλες οικονομίες.

Οι επενδυτές στράφηκαν στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια με το δολάριο να φθάνει σε υψηλό 13 μηνών και την απόδοση των αμερικανικών ομολόγων να πέφτει σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Στις 09:48 EDT (16:48 ώρα Ελλάδας) ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 158.88 μονάδων ή 0,62% και βρισκόταν στις 25.350,35 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραφε απώλειες 13.35 μονάδων ή 0,47%, στις 2.840,23 και ο δείκτης Nasdaq διολίσθαινε 31,69 μονάδες, 0,40%, στις 7.860,09.

 

Πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε να αντισταθεί στο διεθνές sell off που έχουν πυροδοτήσει οι εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και το ασταθές ευρωπαϊκό κλίμα στις αγορές.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 27,2 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 14 εκατ. μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+0,53%), ενώ, αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,74%) και του ΑΔΜΗΕ (-3,33%).

Από τους επιμέρους δείκτες, κέρδη σημείωσαν οι δείκτες Εμπορίου (+1,77%) και Τεχνολογίας (+0,21%), ενώ, αντιθέτως, απώλειες σημείωσαν οι δείκτες Υγείας (3,85%) και Τροφίμων και Ποτών (-2,52%).

Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές της Εθνικής (6,6 εκατ. μετοχές) και της Eurobank (1,8 εκατ. μετοχές).

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (9,5 εκατ. ευρώ) και της Alpha Bank (2,9 εκατ. ευρώ).