Οφειλές προς το δημόσιο: Σχέδιο για νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις

Οφειλές προς το δημόσιο: Σχέδιο για νέα ρύθμιση με πολλές δόσεις

Την ενεργοποίηση μιας νέας ρύθμισης για την εξόφληση των οφειλών που δημιουργήθηκαν έως το τέλος του 2017 σε πολλές μηνιαίες δόσεις, οι οποίες μπορεί να είναι πάνω από 24 ή 36 ή ενδεχομένως να φθάνουν και τις 100, εξετάζει η κυβέρνηση.

Η ρύθμιση θα αφορά κυρίως μικρές οφειλές ενδεχομένως έως 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να ανέρχεται σε 50 ευρώ. Υπολογίζεται ότι 8 στους 10 οφειλέτες της εφορίας χρωστούν έως 3.000 ευρώ. Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των οφειλών του 2018. Αυτό σημαίνει ότι οι οφειλέτες (μισθωτοί και συνταξιούχοι) για να μπορέσουν να ρυθμίσουν σε περισσότερες από 12 δόσεις τις οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή να έχουν ρυθμίσει όλες τις τρέχουσες οφειλές, δηλαδή τον εφετινό φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ του 2018.

Παράλληλα εξετάζει την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων ανεξαρτήτως ύψους οφειλής, όσων αποκλείστηκαν από την πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Πρόκειται κυρίως για όσους δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα ή γιατί κατά την προηγούμενη τριετία δεν είχαν κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής χρήσης ή γιατί είχαν κλείσει τα βιβλία τους.

Στην περίπτωση αυτή θα προβλέπονται αυστηρά εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε στη ρύθμιση να ενταχθούν αυτοί που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην εξόφληση των οφειλών τους και όχι όσοι ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κρύβονται πίσω από τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια σταματούν να εξυπηρετούν τις ρυθμίσεις.

Κατά πληροφορίες οι αλλαγές θα νομοθετηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου με την προϋπόθεση πως οι συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα της νέας ρύθμισης που θα γίνουν μέσα στον Νοέμβριο θα έχουν θετική κατάληξη.