ΟΣΘ: Σε πλήρη παρακμή οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας

ΟΣΘ: Σε πλήρη παρακμή οι Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των Οδοντιατρικών σχολών της χώρας  κρούει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι  αυτές βρίσκονται “ένα βήμα από την καθολική διάλυση και στα χρόνια της κρίσης, παλεύουν με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση”, ενώ τονίζουν ότι “οι άλλοτε κραταιές Οδοντιατρικές Σχολές, που λειτουργούσαν ανέκαθεν με τα υψηλότερα στάνταρντς και εκπαίδευαν επιστήμονες διεθνούς κύρους, πλέον βουλιάζουν στα προβλήματα λόγω της αδιαφορίας του Υπουργείου Παιδείας”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιο Δεβλιώτη “την ώρα που ανακοινώνονται μέτρα… σωτηρίας, όπως η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα, οι ήδη υπάρχουσες δομές μαστίζονται από πρωτοφανή, οξύτατα προβλήματα και οδηγούνται σε διάλυση. Η Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια που η κρατική χρηματοδότηση σχεδόν σταμάτησε ολοκληρωτικά, παλεύει να συντηρηθεί με πόρους που προέρχονται από την παροχή οδοντιατρικών θεραπευτικών εργασιών σε ασθενείς κατά την προπτυχιακή και μεταπτυχιακή κλινική άσκηση των φοιτητών”.

Ο κ. Δεβλιώτης προσθέτει ότι ο “κίνδυνος που ελοχεύει είναι όλο και περισσότεροι νέοι μας να μεταναστεύουν όχι μόνο για δουλειά, αλλά και για σπουδές σε γειτονικές χώρες που διαρκώς εξελίσσονται και προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Αφενός τα Δημόσια πανεπιστήμιά μας καταστρέφονται, αφετέρου παρατηρούμε μια υπόγεια προσπάθεια για απαξίωση τυχόν ιδιωτικών Ιδρυμάτων, παρότι ανθούν εδώ και αιώνες στο εξωτερικό”.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΟΣΘ βρίσκεται στο πλευρό του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και του ΕΚΠΑ, που διεκδικούν την ψήφιση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών Καθηγητών των ΑΕΙ, που ασκούν ιδιωτική δραστηριότητα. “Με απογοήτευση είδαμε ότι κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής πρόσφατα στη Βουλή, το Άρθρο 15 που αφορούσε στο παραπάνω φλέγον ζήτημα για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές οδοντιάτρους, αιφνιδίως αποσύρθηκε. Πρόκειται για ένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα του κλάδου μας, το οποίο χρήζει επιτέλους λύσης. Οι Καθηγητές και οι Λέκτορες συνεχίζουν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες μέσα στην κρίση να μεταδίδουν γνώση και να κρατούν ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης” επισημαίνει ο κ. Δεβλιώτης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβληματιστούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δη τον Υπουργό Παιδείας να επισκεφθεί τις Οδοντιατρικές Σχολές της χώρας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας γόνιμος διάλογος.