ΟΣΕ: Δράσεις με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορίας και του μέλλοντος του σιδηροδρόμου

ΟΣΕ: Δράσεις με στόχο τη διαφύλαξη της ιστορίας και του μέλλοντος του σιδηροδρόμου

Οκτώ δράσεις για τη διαφύλαξη, προώθηση και προβολή της ιστορίας και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, που θα εστιάσουν στη διαχρονικότητα του σιδηροδρόμου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της χώρας, πρόκειται να αναλάβει ο ΟΣΕ το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, αυτήν την περίοδο «η αναγέννηση του ελληνικού σιδηρόδρομου είναι προ των πυλών, με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων, όπως η ηλεκτροδότηση και σηματοδότηση του δικτύου και η επικείμενη λειτουργία του υπερσύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο» και αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την ανάληψη δράσεων «για τη διαφύλαξη και προώθηση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνικού Σιδηρόδρομου που ξεκινάει από το 1869».

Οι δράσεις που έχει προγραμματίσει ο ΟΣΕ ως «θεματοφύλακας της μακράς ιστορίας του Ελληνικού Σιδηρόδρομου» είναι οι εξής:

1. Ανάδειξη της ιστορίας αλλά της μελλοντικής πορείας του ελληνικού σιδηρόδρομου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με αρχιτεκτονικά έργα, ειδικά προορισμένα ώστε να κοσμήσουν στη συνέχεια το Σιδηροδρομικό Μουσείο. Ειδικότερα στα εγκαίνια του περιπτέρου του Οργανισμού, που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 12.00 μ.μ., στον χώρο του περιπτέρου, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία αναπαράστασης των 9,2 χιλιόμετρα της σήραγγας του Καλλίδρομου !

2. Παρουσίαση της συμβολής του Σιδηρόδρομου μέσω ιστορικών ντοκιμαντέρ που αναφέρονται σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές της χώρας και σε γεγονότα τα οποία επηρέασαν την οικονομική και κοινωνική ζωή.

3. Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ) και την εκμετάλλευση του αρχειακού υλικού του συλλόγου με σκοπό την αξιοποίηση και προώθηση του Σιδηρόδρομου στην Ελλάδα, τη διάσωση και προβολή μουσειακού τροχαίου υλικού, τη διαφύλαξη αντικειμένων και εγγράφων σημαντικής ιστορικής αξίας, παροχή τεχνογνωσίας κ.λ.π.

4. Συντήρηση ιστορικών ατμομηχανών καθώς και μουσειακού τροχαίου υλικού με σκοπό την αξιοποίησή του σε τουριστικές θεματικές εκδρομές σε τμήματα του Δικτύου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (Διακοφτό – Καλάβρυτα, Νέστος, Μπράλος κ.λ.π.)

5. Καταγραφή ιστορικού αρχείου και μουσειακού τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

6. Μεταφορά του Σιδηροδρομικού Μουσείου της Αθήνας στον ιστορικό χώρο του παλαιού Μηχανοστασίου Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στον χώρο της «Ροτόντας» καθώς και σε όμορα ιστορικά βιομηχανικά κτίρια.

7. Μεταφορά του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον χώρο του παλαιού εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, σε χαρακτηριστικό ιστορικό βιομηχανικό κτίριο, σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης.

8. Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) μέσω του οποίου εκπορεύονται διάφορες δράσεις και συνεργασίες των δύο φορέων. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Συνδιοργανώσεις και οργανώσεις εκδηλώσεων και εκθέσεων και καλλιτεχνικών διαγωνισμών, χρήσεις χώρων του ΟΣΕ από σπουδαστές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ, αξιοποίηση από κοινού προγραμμάτων και ευκαιριών στο χώρο του πολιτισμού κ.λ.π.- με σκοπό τη δημιουργία ενός δικτύου έργων τέχνης, μέσω της ΑΣΚΤ, αντίστοιχο του δικτύου του ΟΣΕ.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ