Ορκίστηκε ο Ερντογάν ως ο πρώτος “σουλτάνος” της σύγχρονης Τουρκίας

Ορκίστηκε ο Ερντογάν ως ο πρώτος “σουλτάνος” της σύγχρονης Τουρκίας

Από σήμερα η Τουρκία μπαίνει και επισήμως σε νέα εποχή, καθώς  το πολίτευμα  μετατρέπεται  σε Προεδρική Δημοκρατία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του στις 24 Ιουνίου, ορκίστηκε σήμερα, εγκαινιάζοντας παράλληλα ένα νέο συνταγματικό σύστημα που του δίνει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες.

Στην τελετή παραβρέθηκαν  περισσότεροι από 3.000 καλεσμένοι, ανάμεσά τους 22 αρχηγοί κρατών, αντιπρόεδροι, πολιτικοί και υπουργοί πολλών και  διαφορετικών  κρατών.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν  οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της πΓΔΜ, του Μόλδοβα, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Κοσόβου, του Πακιστάν, του Κιργιστάν, του Σουδάν, της Γουινέας, της Ζάμπιας, της Γουινέας-Μπισάου, της Ισημερινής Γουινέας, της Σομαλίας, της Μαυριτανίας, της Γκαμπόν, του Τσαντ, του Τζιμπουτί, της Βενεζουέλας ο Εμίρης του Κατάρ αλλά  και ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Συνολικά 28 ξένοι επίσημοι βρέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο. Οι γενικοί γραμματείς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας 8 Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) όπως και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ήταν επίσης παρόντες.

Ο Ερντογάν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, συνοδεία της συζύγου του, Εμινέ ενώ  κατά την άφιξή του, τον υποδέχτηκαν με επευφημίες τα μέλη του AKP.

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» δήλωσε ο Ερντογάν, ενώπιον ολόκληρου του Τουρκικού έθνους που τον παρακολουθούσε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες.

Στις 18:00, ήταν προγραμματισμένη η τελετή στο προεδρικό μέγαρο, με την  παρουσία ξένων επισήμων. Η τελετή αυτή έρχεται να σηματοδοτήσει με κάθε επισημότητα τη μετάβαση στο νέο προεδρικό σύστημα, σύμφωνα με τη συνταγματική αναθεώρηση που εγκρίθηκε με δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.

Σύμφωνα με την αναθεώρηση αυτή, καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και όλη η εκτελεστική εξουσία επιστρέφει στον πρόεδρο.  Πράγμα που σημαίνει ότι  ο Ερντογάν θα έχει τη δυνατότητα να διορίζει τους υπουργούς του και να επιλέγει και ορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους ανάμεσα στα άλλα.